Hopp til innhold

«– Jeg skjønner at du ble adoptert bort»

Maria Fernanda Nordal ble mobbet gjennom hele grunnskolen. Til slutt ville hun ikke leve mer. Nå advarer hun mot nett- og mobilmobbing.

Maria Fernanda Nordal

Maria Fernanda Nordal ville ta livet sitt etter å ha blitt mobbet. Nå vil hun hjelpe andre mobbeofre.

Foto: NRK/privat / Montasje

– Jeg ble ledd av, jeg ble slått, jeg følte meg alene. Til slutt trodde jeg det var best for alle at jeg bare forsvant, sier Maria Fernanda Nordal fra Namsos i Nord-Trøndelag.

Vil hjelpe mobbeofre

Nå er Maria 26 år gammel og valgte å leve. Nå har hun laget en video der hun forteller om problemene sine gjennom mange år og hvilken innvirkning mobbingen fikk på livet hennes.

Videoen har blitt hyppig delt på Facebook og Maria har fått masse tilbakemeldinger på at hun er tøff som tør stå frem med sin historie.

Artikkelen fortsetter under Marias video.

– Det var veldig vanskelig for meg og jeg var ofte lei meg, men jeg bet tennene sammen og kom meg gjennom skolen, forteller Maria i NRK Trøndelags ettermiddagssending onsdag.

Skjønner at du ble adoptert bort. Du er så stygg at de biologiske foreldrene dine ikke ville ha deg.

Iren Sørfjordmo

Iren Sørfjordmo er leder i konfliktrådet.

Foto: NRK
Skjermdump frå ask.fm

Skjermdump fra ask.fm

Foto: Skjermdump frå ask.fm

Til tross for at Maria ble mobbet gjennom hele grunnskolen, holdt hun tett om det. Verken lærere eller foreldre fikk vite hvor vanskelig hverdag jenta hadde

– Jeg var redd for å si noe til dem. Jeg ville ofte ikke gå på skolen og sa heller at jeg var syk, forklarer Maria.

Verner foreldrene

Leder hos Konfliktrådet i Sør-Trøndelag, Iren Sørfjordmo, forteller det er vanlig at barn og unge dropper å fortelle om mobbing hjemme. Mobbingen kan også være vanskelig å oppdage for familien.

– Voksne vet veldig ofte ikke at barna blir mobbet. Barn og unge velger ofte å beskytte foreldrene og søsken ved å ikke fortelle noe om mobbingen, sier Sørfjordmo til NRK.

Konfliktrådene rundt om i landet behandler rundt 12.000 saker som omhandler mobbing på nett og mobil. Halvårstallet for 2013 viser at tallet bare øker.

– Vi ser at alvoret går opp for en når man sitter ansikt til ansikt med den man har mobbet på nett eller mobil. Når vi legger til rette for møter i konfliktrådet, ser vi at det har god effekt for begge parter, sier Sørfjordmo til NRK.

Mobbe- app tar av

I rekken av verktøy som kan brukes til å gjøre livet surt for andre, er mobiltelefonen stadig i bruk blant dem som mobber. En ny applikasjon sjokkerer de fleste, fordi den kan brukes til å sende grov sjikane, helt anonymt.

Artikkelen fortsetter under videoen.

En ny mobil-applikasjon brukes til mobbing

Mobilapplikasjonen Ask.fm er blitt et verktøy for digital mobbing.

Applikasjonen Ask.fm er i utgangspunktet et sosialt nettverk der brukerne kan stille hverandre spørsmål, men noen finner muligheten til å bruke den som en arena for trakassering og mobbing.

Advarer mobberne

Maria Fernanda Nordal misliker at kanalene for mobbing stadig utvikler seg og advarer dem som mobber digitalt.

– De som plager andre på denne måten skjønner ikke hvor alvorlig det er. Men det er viktig at de som blir mobbet skjønner at det er mobberen som er den svake, og som må plage andre for å hevde seg selv, sier hun til NRK.