Hopp til innhold

Må legge ned etter Nav-kutt

NAV i Sør-Trøndelag kutter støtten til ti tiltaksplasser i Oppdal. Den populære bruktbutikken i bygda legges trolig ned, og nå kjemper brukerne for det de mener er en unik arbeidsplass.

Ola Haugen

ET STORT TAP: Ola Haugen jobber i gjenbruksbutikken i Oppdal nesten hver dag og har fått et nytt liv etter flere år med rusproblemer. Nå må stedet trolig stenge fordi Nav har sagt opp ti tiltaksplasser.

Foto: Jøte Toftaker / NRK

Bruktbutikken Ny-Auna

POPULÆR: Bruktbutikken i Oppdal sentrum er populær både i bygda og blant Nav-brukere som ønsker seg hit.

Foto: Jøte Toftaker / NRK

– Det er utrolig synd hvis bruktbutikken legges ned. Tilbudet er helt unikt, og dette er en god plass å komme til der alle kan være seg selv, sier Ola Haugen.

Sammen med sju andre har han, gjennom bedriften Vekst Oppdal, arbeidspraksis i gjenbruksbutikken «Fjøset med det rare i» ved Ny-Auna.

Dette er tiltaksplasser Nav betaler for, og er såkalt APS-plasser. Det betyr at de som får tilbud om arbeid her har sammensatte lidelser og behov for praksis i skjermet virksomhet. Nå har Nav varslet at de sier opp til sammen ti tiltaksplasser ved Vekst Oppdal som blant annet driver bruktbutikken.

For Ola og de andre var dette en tung beskjed å få.

– Etter ti år med hardt alkoholbruk og andre rusmidler har livet mitt rett og slett blitt snudd opp ned. Jeg rører nesten ikke alkohol lenger og ser for første gang positivt på framtida, sier Haugen.

Video og underskriftskampanje

Saken har fått stor oppmerksomhet i Oppdal, og støttespillerne har laget både film og gruppe på Facebook for å vise hva brukerne og bygda står i fare for å miste.

Daglig leder i Vekst Oppdal, Johan Veggen, ser mørkt på å drive gjenbruksbutikken når bedriften får et inntektstap på nesten 1,9 millioner kroner.

– Vi driver flere andre virksomheter, og det vil være vanskelig å forsvare økonomisk å drive videre uten støtten fra Nav, sier Veggen til NRK.

Saken skal behandles på et styremøte mandag.

Flytter plasser til Trondheim

Nav i Sør-Trøndelag forklarer kuttet med at det har vært en skjevhet i fordelingen i fylket som nå rettes opp. Det har vært et for høyt antall tiltaksplasser i Oppdal i forhold til situasjonsbildet samlet sett i Sør-Trøndelag.

– Vi jobber kontinuerlig med å få et samsvar mellom tiltaksmulighetene vi har for brukere i fylket, uavhengig av hvilken kommune de bor i. Brukerne i Oppdal og Rennebu har i dag en bedre mulighet til å få bistand gjennom tiltak i skjerma sektor enn brukere i andre kommuner, sier avdelingsdirektør i Nav, Arve Winsnes, til NRK.

Ifølge Winsnes har særlig Trondheim en underdekning, og pengene skal nå brukes på lignende tiltak der. Han understreker at alle som har arbeidspraksis i Oppdal får fullføre denne, og at ingen mister plassene sine.

Frykter tilbakefall

I dag får Ola Haugen og de andre på Ny-Auna både veiledning, hjelp og arbeidserfaring gjennom praksisen i butikken og på det tilhørende verkstedet.

Haugen mener en nedleggelse vil være et tap ingen er tjent med.

– Arbeidet vi har her er variert og holder folk oppe. Forsvinner tilbudet er jeg redd storparten vil gå tilbake til det gamle livet med rus og negative tanker, sier Haugen.

Ber om møte med Nav

Etter mandagens styremøte er det klart at Oppdal kommune og styret i Vekst Oppdal ber om et møte med Nav-direktør Bente Wold Wigum.

Styret vedtok derfor ingen nedleggelse av butikken i dag.

– Vi tar ingen avgjørelser ennå. Vi avventer om det er mulig å få til en dialog i et møte først, sier daglig leder i Vekst Oppdal, Johan Veggen til NRK.