Hopp til innhold

Helseministeren: – De har det bedre hjemme

Pasienter som er dømt til tvungent psykisk helsevern, men som er for friske til å være på institusjon, bør få flytte i egen bolig. Det mener helseministeren, som nå vurderer å støtte kommunene med penger til rehabilitering.

Brøset Regionale Sikkerhetsavdeling

Helseminister Bent Høie vurderer å belønne kommuner som vil ta seg av pasienter som er dømt til tvungent psykisk helsevern, men som er for friske til å sitte innelåst på psykiatrisk institusjon.

Foto: Jon Arne Hoff Johansen / NRK

Helseminister Bent Høye (H)

Helseminister Bent Høie.

Foto: Gøril Furu / NRK

På Brøset psykiatriske sykehus i Trondheim sitter flere av pasientene som kommunene ikke vil ha ansvaret for. Dette er pasienter som er dømt til tvungent psykisk helsevern, men som er blitt så friske at de kan klare seg selv i egen bolig.

Likevel blir de sittende innelåst på det fengselslignende sykehuset.

Helseminister Bent Høie vedgår at dagens situasjon ikke er heldig.

– Det er ikke fornuftig, verken når det gjelder kostnader, eller for dem det gjelder. De fleste vil ha det bedre om de får bo i egen bolig i hjemkommunen, sier Høie til NRK.

– Uheldig med unødig tvang

Gunnar Morken er professor i psykiatri ved NTNU og mener det er svært uheldig at folk blir sittende lengre enn nødvendig på institusjon. Han mener unødig tvang kan gjøre situasjonen verre for pasientene.

– De har rett til å kunne bo i sin egen bolig med personell rundt seg. Men det er også sånn at pårørende har vanskelig for å opptre som pressgruppe for disse pasientene, og at det ikke er så mange i vårt samfunn som akkurat brenner for denne gruppen pasienter, sier Morken til NRK.

– Hver pasient er kostbar

Årsaken til at denne pasientgruppen ikke er populær, er åpenbar.

– Det handler rett og slett om penger. Hver enkelt pasient koster mye, men hvis vi hadde fått en statlig finansiering som hadde fulgt pasienten ut til kommunen, hadde problemet vært løst, sier divisjonssjef for Psykisk helsevern ved St. Olavs Hospital, Liv Sjøvold til NRK.

Divisjonen skrev til Helsedepartementet i juni der de foreslo en prøveordning i Trøndelag. Forslaget går ut på at staten kunne gi tilskudd til kommuner som tar imot pasienter til slik rehabilitering.

– Jeg skulle ønske at vi fikk et prøveprosjekt der vi kan teste ut om vi må ha en forskrift som tetter igjen hullet i lovverket. Samtidig kan vi prøve modellen som fanger opp de få pasientene dette egentlig gjelder, forklarer Sjøvold.

Jobber med finansiering

Siden Sjøvolds forespørsel kom til departementet, er den politiske ledelsen skiftet ut. Den nye helseministeren lover å gi et svar på forslaget fra St. Olavs Hospital.

– Hvis vi skal vurdere en medfinansieringsordning innen psykiske helse, kan prøveordninger være veien å gå. Det er viktig at vi vet at ordningen fungerer, sier Høie til NRK.

Kommuneansvar belønnes

Nå vurderer helseministeren å belønne kommunene som tar ansvaret for pasientene som har blitt for friske til å sitte på psykiatrisk sykehus.

– Det er avgjørende at kommunene har kompetanse til å ta imot disse pasientene. Denne regjeringen har sagt at den skal satse på å bygge opp bedre tilbud i kommunene når det gjelder psykisk helse og ansette flere psykologer i kommunene, sier helseministeren.

– Vi har også sagt at vi skal prioritere rus og psykisk helse tidligere i spesialhelsetjenesten, sier Høie.