For mange soddspisere er drikken som serveres ved siden av den trønderske nasjonalretten, nesten like viktig som kjøttbollene, kjøttet og krafta.
Og for hardbarka soddentusiaster er det som regel bare én (alkoholfri) drikk som gjelder: Ingefærøl.
– Det er med på å få til helheten i et komplett måltid, forteller soddprodusent Håvard Gausen hos Inderøy slakteri.
Ble bekymret
Han forteller at Inderøysodd aktivt bruker ingefærøl i sin markedsføring av det tradisjonsrike soddet, og at det var flere som i går ble bekymra da de fikk høre nyheten om at brusproduksjonen ved E. C. Dahls i Trondheim skal legges ned.
– Spørsmålet om hvilke muligheter vi hadde for ingefærølproduksjon kom opp med en gang nyheten ble kjent, forteller Gausen.
E. C. Dahls har ingefærøl som et av sine store varemerker, og Gausen er klar på hva som ville skjedd blant soddelskere dersom brusproduktet forsvant fra butikkhyllene.
– Det ville blitt full oppstandelse, med veldig sterke reaksjoner. Det ville ikke blitt nådig mottatt, sier han, og viser til bråket som oppstod i diskusjonen om hvilken type kjøtt som kan brukes i sodd.
- LES OGSÅ: LO tror arbeidsplassene kan reddes
Produseres fra Oslo
Men Gausen og andre forkjempere for ingefærøl kan puste lettet ut.
Ringnes garanterer at de ikke vil stoppe produksjonen av brusen, selv om den fra 2015 kommer til å bli laget i Oslo i stedet for i trønderhovedstaden.
– Ingefærøl vil fortsatt bli produsert. Det er ingen tvil om det, sier Nicolay Bruusgaard, som er pressesjef i Ringnes.
Han forteller at bryggerigiganten er klar over statusen som ingefærølet har i trønderfylkene.
– Den har en trofast tilhengerskare, spesielt i Midt-Norge, så det er absolutt et produkt som er viktig for oss.
(Artikkelen fortsetter under videoen)
– Tuller ikke med ingefærølet
Selv om Ringnes vil gå over til engangsemballasje og produksjonsplassen blir byttet ut, lover Bruusgaard at ingefærølet ikke skal endres på noen måte.
– Man tuller ikke med designet eller smaken på enkelte produkter. Noe skal være som det alltid har vært, og smaken blir den samme, sier Bruusgaard.
Det er godt nytt for soddprodusent Gausen.
– Det er bra at de forstår at det er et produkt som må opprettholdes, og det er vi veldig glade for. Men du mister jo litt av den lokale forankringa. Vi skulle jo helst sett at den ble produsert i Trondheim.
P.S. Ringnes lover at de også skal fortsette produksjonen av den brune julebrusen som er unik for E. C. Dahls.