Hopp til innhold

Lover å fortsette salget av denne

Alle soddinteresserte trøndere kan slappe av: Ringnes har ingen planer om å stoppe produksjonen av Dahls ingefærøl.

Ingefærøl

Fortvilte soddelskere var klare til å gå til kamp mot Ringnes dersom deres kjære tilbehør, ingefærølet, forsvant. Nå lover Ringnes at de ikke tør å tulle med tradisjonsbrusen.

Foto: Aksel Kroglund Persson / NRK

Sodd

Sodd er å regne som en 'nasjonalrett' i Trøndelag, og følger mange trøndere gjennom barnedåp, konfirmasjoner, bryllup og begravelser.

Foto: Eivind Aabakken / NRK
E. C. Dahls bryggeri

Torsdag kom beskjeden om at 120 ansatte mister jobben når brusproduksjonen ved E. C. Dahls bryggeri legges ned.

Foto: Morten Andersen / NRK

For mange soddspisere er drikken som serveres ved siden av den trønderske nasjonalretten, nesten like viktig som kjøttbollene, kjøttet og krafta.

Og for hardbarka soddentusiaster er det som regel bare én (alkoholfri) drikk som gjelder: Ingefærøl.

– Det er med på å få til helheten i et komplett måltid, forteller soddprodusent Håvard Gausen hos Inderøy slakteri.

Ble bekymret

Han forteller at Inderøysodd aktivt bruker ingefærøl i sin markedsføring av det tradisjonsrike soddet, og at det var flere som i går ble bekymra da de fikk høre nyheten om at brusproduksjonen ved E. C. Dahls i Trondheim skal legges ned.

– Spørsmålet om hvilke muligheter vi hadde for ingefærølproduksjon kom opp med en gang nyheten ble kjent, forteller Gausen.

E. C. Dahls har ingefærøl som et av sine store varemerker, og Gausen er klar på hva som ville skjedd blant soddelskere dersom brusproduktet forsvant fra butikkhyllene.

– Det ville blitt full oppstandelse, med veldig sterke reaksjoner. Det ville ikke blitt nådig mottatt, sier han, og viser til bråket som oppstod i diskusjonen om hvilken type kjøtt som kan brukes i sodd.

Produseres fra Oslo

Men Gausen og andre forkjempere for ingefærøl kan puste lettet ut.

Ringnes garanterer at de ikke vil stoppe produksjonen av brusen, selv om den fra 2015 kommer til å bli laget i Oslo i stedet for i trønderhovedstaden.

– Ingefærøl vil fortsatt bli produsert. Det er ingen tvil om det, sier Nicolay Bruusgaard, som er pressesjef i Ringnes.

Han forteller at bryggerigiganten er klar over statusen som ingefærølet har i trønderfylkene.

– Den har en trofast tilhengerskare, spesielt i Midt-Norge, så det er absolutt et produkt som er viktig for oss.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Jan Lillebo, hovedtillitsvalgt i E.C. Dahls, sier de ansatte reagerer med fortvilelse, irritasjon og forbannelse på at brusproduksjonen legges ned i Trondheim.

SE VIDEO: Slik reagerte de ansatte på beskjeden om at brusproduksjonen blir flyttet fra E. C. Dahls.

– Tuller ikke med ingefærølet

Selv om Ringnes vil gå over til engangsemballasje og produksjonsplassen blir byttet ut, lover Bruusgaard at ingefærølet ikke skal endres på noen måte.

– Man tuller ikke med designet eller smaken på enkelte produkter. Noe skal være som det alltid har vært, og smaken blir den samme, sier Bruusgaard.

Det er godt nytt for soddprodusent Gausen.

– Det er bra at de forstår at det er et produkt som må opprettholdes, og det er vi veldig glade for. Men du mister jo litt av den lokale forankringa. Vi skulle jo helst sett at den ble produsert i Trondheim.

P.S. Ringnes lover at de også skal fortsette produksjonen av den brune julebrusen som er unik for E. C. Dahls.