Hopp til innhold

Lanserer guide til fugleopplevelser

Naturinteresserte trøndere kan møte våren i Ramsar-områder.

Sklinna

Sklinna, et av Ramsar-områdene i Trøndelag.

Foto: Kjartan Trana / NRK

– Natur skal helst oppleves naturelt og ikke på boks. Men for mange, og ikke minst de litt yngre gruppene, ser vi at de må finne det på nett først. Så må de oppdage at det ikke er så langt unna, og er det godvær kan det hende at de tar en tur, sier Svein Karlsen, styreleder i Trondheimsfjorden Våtmarkssenter.

Svein Karlsen

Svein Karlsen på Rinnleiret.

Foto: Eivind Aabakken / NRK

Mandag lanserte senteret en presentasjon over alle Ramsar-områdene i Nord-Trøndelag.

– Det spørres etter en del informasjon. Og skal folk finne den må den være enkel og lett å få tak i, og du skal helst finne den på nettet, sier Karlsen.

Nye områder

I dag har Nord-Trøndelag åtte Ramsar-områder. Dette er Tautra og Svaet, Vest-Vikna kystlandskap, Sklinna, Ulendeltaet, Øvre Forra, Horta, Innherred Ferskvannssystem og Trondheimsfjorden Våtmarkssystem.

I tillegg er ni nye områder på vei inn.

– Det er først og fremst flere av de grunne mudderfjærene. Årsaken til at en del områder får denne Ramsar-statusen er at de blir oppfattet som særlig verdifulle ut fra flere lands ståsted, forteller styrelederen.

Ærfugl

Ærfugl.

Foto: Kjartan Trana

Hav, innland og fjord

Trøndelag har Ramsar-områder i ulike typer natur.

– Fugl kan du oppleve mange steder. Men noen av de nydeligste områdene som er fredet har du eksempelvis i Leka, ute på øyene Sklinna og Hortavær. Og så har du et titalls områder i Ytter-Vikna, sier Svein Karlsen.

Ulendeltaet ligger i Lierne:

– Det er ferskvann og det betyr jo at det er ender og vadere, og en god del småfugl som hekker i kjerrene rundt. Fiskeørna har etablert seg i distriktet, så du kan jo også få oppleve en stor fisker.

Knutepunkt for trekkfugl

Våtmarksområde Ørin i Verdal

Våtmarksområdet Ørin i Verdal.

Foto: Halvor Sørhuus

Deler av Trondheimsfjorden har store, grunne strandområder som er matfat for fugl som trekker.

– Veldig mange som skal nord for Trondheim er innom her før de fordeler seg til Nord-Norge, Nord-Sverige, inn mot Russland og opp til Svalbard. Vi blir et trafikknutepunkt for veldig mange arter, det skyldes at vi har et så voldsomt matfat i disse områdene, forteller Svein Karlsen.