Hopp til innhold

Fikk feilaktig beskjed om at hun var dødssyk

I løpet av få uker fikk en kvinne i Trøndelag tre alvorlige diagnoser ved St. Olavs Hospital i Trondheim. Men alle var feil.

St. Olavs Hospital

St. Olavs Hospital stilte diagnoser som i ettertid viste seg å være feil.

Foto: Kjell Rabben

Elin Bakken

Pasientombud Elin Hagerup i Sør-Trøndelag er kritisk til behandlingen kvinnen har fått.

Foto: Tone Iversen / NRK

Kvinnens familie fikk beskjed fra sykehuset om at hun ikke hadde lenge igjen å leve. Et halvt år senere ble alle diagnosene trukket tilbake, og i dag er kvinnen frisk og i full jobb.

– I min tid som pasientombud gjennom åtte år har jeg ikke vært borti en lignende sak, sier pasientombud Elin Hagerup i Sør-Trøndelag.

Smerter i magen

Kvinnen i 60-årene ønsker ikke selv å snakke med NRK, men har klaget saken inn for Fylkesmannen i Sør-Trøndelag via pasientombudet.

– For tre år siden fikk hun store smerter i magen, og følte seg sliten og utbrent. Fastlegen hennes henviste henne til sykehuset som ikke fant noen somatiske feil ved henne. Hun ble også undersøkt ved et distriktspsykiatrisk senter før hun kom tilbake til St. Olavs Hospital og ble undersøkt ved nevrologisk avdeling, forteller Elin Hagerup.

Etter bare to dagers undersøkelser kunne avdelingen slå fast at kvinnen var dement, kunne ha Parkinsons sykdom der tap av hjerneceller gradvis forverrer evnen til å kontrollere egne bevegelser, i tillegg til den dødelige hjernesykdommen Creutzfeldt-Jacobs.

– Kviknet til

– Familien hennes fikk beskjed om at hjernecellene var døde og at hun ville forsvinne, forteller Elin Hagerup.

Den tilsynelatende alvorlig syke kvinnen ble da overført til et annet sykehus for smertelindring og der hun fikk intravenøs føde.

– Men da kviknet hun til, og i dag er hun friskmeldt. Diagnosene hun fikk var altså feil, sier pasientombudet i Sør-Trøndelag.

Selv mener kvinnen hun ble feilmedisinert, og at det gjorde henne så syk som hun ble.

Klagesak

Jan Vaage

Jan Vaage er fylkeslege i Sør-Trøndelag.

Foto: privat

Nå er det fylkeslege Jan Vaage i Sør-Trøndelag som skal behandle klagesaken fra kvinnen i 60-årene.

– At diagnoser blir revurdert i ettertid er ikke så uvanlig fordi det kan være vanskelig å stille rett diagnose. Men denne saken virker påfallende og uvanlig, sier Vaage til NRK.

Fagdirektør Runa Heimstad St. Olavs Hospital er knapp i sin kommentar til denne saken.

Runa Heimstad

Runa Heimstad er fagdirektør ved St. Olavs Hospital i Trondheim.

Foto: NRK

– Kommunikasjonen mellom pasient og behandlere har ikke vært god, og det beklager vi. Vi avventer videre kommentarer til den har vært til behandling hos fylkesmannen, sier Heimstad.

Kvinnen har også sendt saken videre til Norsk pasientskadeerstatning for å få vurdert om hun har krav på erstatning etter det hun er blitt utsatt for.