Hopp til innhold

Krever støygrenser på konsert

Flere ønsker en nasjonal lydgrense på konserter og festivaler i Norge. Høy lyd på konserter fører til varige hørselsskader, advarer ørelegene.

Video Krever støygrenser

SE VIDEO: Flere i musikkbransjen vil ha en lov som bestemmer lydnivået på konserter.

Plages med øresus

Gitarspiller, Helge Guldvik, er plaget med konstant piping i ørene.

Foto: Mette Moslet Kjesbu/NRK
Ørelege i Namsos

Eskil Bjørgan, avdelingsoverlege ved Sykehuset Namsos, opplever at flere pasienter kommer inn med hørselsskader etter konserter.

Foto: Mette Moslet Kjesbu/NRK

Gitarist Helge Guldvik, har lært seg å leve med en konstant pipelyd i øret.

– Jeg hører lyden hele tiden. Som oftest går det greit, men det blir av og til vanskelig å sove. Lyden er irriterende, men det hjelper å sette på litt musikk i bakgrunnen, sier han.

Nedsatt hørsel og øresus

Tusenvis av nordmenn går på konserter hvert år, men er lyden høy nok, kan den uten tvil være skadelig for hørselen. Overlege ved Sykehuset Namsos, Eskil Bjørgan, sier han stadig får besøk av folk som har fått problemer med hørselen etter konsertopplevelser.

– De fleste klager over nedsatt hørsel og øresus, sier Bjørgan til NRK.

Det er ingen grense for hvor høy lyden på konserter kan være i Norg. I flere europeiske land har myndighetene eller musikkbransjen selv innført ei lydgrense på konserter.

I Sveits er grensa satt til 95 desibel, i Sverige er den satt til 100 desibel, mens i Storbritannia er den på 104. I Norge kan lyden være langt høyere.

Ønsker nasjonal lov

Håvard Nordhøy er lydmann i den trønderske musikkgruppa DDE. Han er opptatt av at lyden ikke må være for høy.

– Jeg synes det burde være en nasjonal lov som bestemte lydgrensa. Det hadde vært greit å ha regler som man kunne forholdt seg til, sier Nordhøy.

Men ikke alle er enig. Flere i bransjen mener det er nok at Helsedirektoratet i fjor anbefalte ei desibel-grense.

(Saken fortsetter under bildet)

Undersøker øre

Pasientene klager som oftest på nedsatt hørsel og øresus, forteller ørespesialisten.

Foto: Mette Moslet Kjesbu/NRK

Uenighet i bransjen

– Bruker man skjønn og sunn fornuft, så mener jeg at vi har de hjelpemidlene vi trenger, sier Eivind Berre, leder i Norsk ressurssenter for pop og rock.

I andre land blir arrangører av konsertene stilt til ansvar hvis lyden er for høy, men ikke i Norge. Ørespesialist, Eskil Bjørgan, skulle gjerne ha sett at man fikk ei lydgrense.

– Hvis du under en konsert er nødt til å rope inn i øret på den som står ved siden av deg, er lyden allerede for høy. Nå håper jeg det kommer nasjonale bestemmelser på makslyden, sier Bjørgan.