Hopp til innhold

– Hvert gram kvikksølv er farlig

NorFraKalk har redusert utslippene av kvikksølv de siste årene. Likevel mener Venstre i Verdal at bedriften er for lite villige til å ta ny teknologi i bruk for å fjerne de siste 2,2 kiloene årlig.

Norfrakalk

– Kvikksølv er et av grunnstoffene med lengst nedbrytingstid, og lagres i alle ledd i næringskjeden. Stoffet er veldig helseskadelig, sier Venstrepolitiker Bjørn Stian Hojem om fabrikkutslippet i Verdal.

Foto: Per Odd Molberg

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

NorFraKalk ved Verdal havn er en stor kalkovn som produserer brentkalk til bruk i papirpigment. Råstoffet hentes ut fra et kalkbrudd i Tromsdalen i samme kommune.

For fire år siden slapp NorFraKalk Verdal ut 5,8 kilo kvikksølv på ett år. Nå er utslippet redusert til 2,2 kilo, men politikerne vil ha det ned på null.

Bjørn Stian Hojem

Bjørn Stian Hojem i Verdal Venstre mener teknologi gjør det mulig å redusere utslippene ytterligere.

Foto: Helse Midt-Norge

Harald Sørby, seksjonssjef Klif

Seksjonsleder i Miljødirektoratet, Harald Sørby, sier det er krevende å få til null kvikksølvutslipp.

Foto: Klif

– Teknologien for å rense finnes, det er bare spørsmål om bedriften er villig til å ta den i bruk, sier gruppeleder i Verdal Venstre, Bjørn Stian Hojem.

Stoffet spres med vind og nedbør

Hojem synes det er et stort paradoks at de måtte slutte med kremasjon ved Verdalsøra kapell på grunn av små utslipp av kvikksølv, mens NorFraKalk får lov til å slippe ut inntil seks kilo i året.

2,2 kilo i året høres kanskje ikke mye ut, men Hojem sier at hvert gram er farlig for natur og mennesker.

– Hvis du knuser en lyspære som inneholder bittesmå mengder kvikksølv i boligen din, er gassene den avgir den så farlige at du må lufte ut hele huset. Men Innherreds befolkning må leve med flere kilo av dette stoffet, som kommer med vind og nedbør.

LES: NorFraKalk krever staten for 30 millioner

To kilder til kvikksølv

Det er Miljødirektoratet som har ansvar for å kontrollere NorFraKalks kvikksølvutslipp, og seksjonsleder Harald Sørby er fornøyd med utviklingen. Målet er null utslipp også for direktoratet, men de sier samtidig at det kan bli vanskelig.

– Jeg skal ikke si at det ikke er mulig, men det er krevende. En av kildene til kvikksølvet er jo i selve råvaren kalkstein. Den andre kilden er spilloljen de bruker som energikilde, sier Sørby.

Venstrepolitiker Hojem mener målet om å fjerne alt kvikksølvutslipp er fullt mulig å nå, og at det handler om vilje til endring.

– Vi opplever at den viljen ikke er veldig sterkt tilstede hos eierne av NorFraKalk.

NRK har snakket med både styreleder og daglig leder i NorFraKalk, men ingen ønsket å uttale seg i denne saken. Bedriften sier imidlertid at de gjør mange tiltak for å få ned utslippene. De har også ansatt en egen miljøingeniør for å bedre situasjonen.