Hopp til innhold

Jakter på den norske godheten

De siste fem årene har NRK-journalist Kjetil Lillesæter intervjuet folk som har opplevd gode handlinger fra kjente og ukjente mennesker. Nå vil NRK ha enda flere slike historier fra våre våre nettbrukere.

Kjetil Lillesæter
Foto: Gitte Johannessen / NTB Tema

Begynnelsen på Kjetil Lillesæters jakt etter godheten i det norske samfunnet startet hos en baker på Gaza-stripa i 2009.

Krigen mellom israelere og palestinere var akkurat over, og folk levde under tøffe forhold. Som europeisk mann ventet han å bli møtt med uvilje og mistanke, men folk på gata var derimot åpne og gjestfrie. Bakeren var utsolgt da Kjetil skulle kjøpe brød.

– Han sendte sønnen sin hjem til kona si som bodde noen kvartaler unna for å hente nybakt brød til meg. Når jeg skulle betale fikk jeg ikke lov fordi jeg var gjest i landet.

Limet i samfunnet

Kjetil møtte slike handlinger overalt på Gaza. Hjemme i Norge opplevde han et kaldt og fremmedgjørende samfunn.

Kjetil Lillesæter i Gaza.

Kjetil Lillesæter intervjuer sykepleier Suhaila Tarazi i Gaza i 2009.

Foto: privat / NRK

– Det ble et paradoks for meg at i et av verdens tryggeste land gir vi ikke fremmede noen særlig oppmerksomhet. I et av de mest konfliktfylte områdene i verden er folk mye mer åpne og imøtekommende.

Kjetil bestemte seg for å finne den norske godheten. Han mener nemlig dette er det som gjør at vi holder sammen og vil hverandre vel. Det handler om å vise omtanke for andre.

– Det nytter å bry seg. Ingen av oss kan endre all faenskap i verden, men alle kan utgjøre en viktig forskjell i livet til et enkelt menneske.

Finner historier på bussen

I løpet av fire år har Kjetil Lillesæter funnet over 150 slike historier hvor folk på uventet vis har opplevd at andre, gjerne fremmede, har vært viktige for dem.

Han finner historiene i prat med folk på bussen, i køa på butikken og i samtale med venner og kjente. Nå fortsetter altså jakten etter godheten via NRK.no og sosiale medier.

Blant de som har opplevd godhet fra andre finner vi kjente navn som Frode Alnæs, Jonas Fjeld og Marion Ravn, men Kjetil er likevel mest opptatt av godheten blant vanlige folk.

– Jeg mener hverdagsfolk har vel så mye klokskap og livserfaring å fare med som kjente folk har. Dessuten er ikke historien til hverdagsfolk fortalt før.

Har du opplevd godhet? Del din historie nrk.no/godhet eller i sosiale medier ved å bruke #nrkgodhet.