Hopp til innhold

Nå kan homofile gifte seg i kirka

Etter 20 års diskusjon og strid, så har kirkens øverste organ i dag sagt ja til at homofile kan gifte seg i kirka.

Avstemming ved Kirkemøtet

HISTORISK AVSTEMMING: Her går et flertall på Kirkemøtet inn for likekjønnet ekteskap i kirka. Her stemmer leder av Åpen folkekirke, Gard Sandaker-Nilsen for likekjønnede ekteskap i kirka.

Foto: Kjartan Ovesen / NRK

Leder av Åpen folkekirke, Gard Sandaker- Nilsen

Leder av Åpen folkekirke, Gard Sandaker-Nilsen på talerstolen under dagens Kirkemøte.

Foto: Kjartan Ovesen / NRK
Kai Steffen Østensen

Kai Steffen Østensen har lenge kjempet for å få gifte seg i kirka.

Foto: Kjartan Ovesen / NRK

– Dette er en stor dag for meg, for Åpen folkekirke og for Den norske kirke. Endelig skal vi få feire kjærligheten uavhengig av hvem man elsker, sa leder av Åpen folkekirke, Gard Sandaker-Nilsen fra talerstolen på Kirkemøtet i Trondheim i dag.

Et flertall gikk i dagens avstemming inn for at kirken skal innføre en liturgi for likekjønnede ekteskap.

Av 115 delegater gikk 88 stemmer inn for likekjønnet ekteskap.

Dermed er det satt punktum for en årelang diskusjon i Kirken.

En av de første til å gå på talerstolen under debatten i forkant av avstemmingen var Kai Steffen Østensen fra Sørlandet. 21-åringen er homofil og har lenge kjempet for å få gifte seg i kirka.

– En drøm går i oppfyllelse. Jeg har lært at alle er guds barn, men jeg har ikke alltid følt meg som ett. Noen ganger har jeg følt meg som ekkoet i gangene på ungdomsskolen. Som en "jævla homse" Nå skal jeg også snart få gifte meg i kirka. Jeg er ikke annerledes. Jeg er et menneske som elsker et annet menneske, sa Østensen fra talerstolen.

Homojubel under kirkemøtet

Full jubel blant tilhengerne av likekjønnet ekteskap i kirke etter dagens avstemming.

Foto: Kjartan Ovesen / NRK

Reservasjonsrett

Spørsmålet om likekjønnede ekteskap er noe delegatene på Kirkemøtet ikke har greid å bli enige om. Derfor kan prester og proster som ikke støtter likekjønnede ekteskap reservere seg fra å vie homofile.

Det skal likevel være mulig for homofile å gifte seg i sin lokale kirke, uansett hva den lokale presten måtte mene.

Preses Helga Byfuglien

Preses i Den norske kirke, Helga Byfuglien er glad for dagens flertall om at homofile kan gifte seg i kirka.

Foto: Kjartan Ovesen / NRK

– Jeg tror en reservasjonsrett vil fungere svært godt. Vi har erfaring på det. Det har aldri vært noen tvang i kirken til å for eksempel vie fraskilte, om de har vært overbevist om at den praksisen ikke er riktig. Her vil bispemøtet lage en god veiledning og det vil kunne håndteres av en prost i prostiet, sier preses Helga Byfuglien.

Senest i 2014 gikk et flertall på Kirkemøtet imot likekjønnede ekteskap og forbønn. Siden den gang har et flertall av landets biskoper gått inn for å la homofile og transpersoner gifte seg i kirka.

Saken har vakt såpass stort engasjement at Åpen folkekirke stilte egen liste ved høstens kirkevalg. Det var første gangen noen gikk til valg mot kirkas egen nominasjonskomites liste. Åpen folkekirke hadde en sak de ville kjempe inn på Kirkemøtet, nemlig å få kirka til å åpne opp for likekjønnet ekteskap i kirka.

– Skuffelse, sorg og usikkerhet

Mange av motstanderne av likekjønnet ekteskap tok i dag ordet før avstemmingen. Det at Den norske kirke i dag har endret sitt standpunkt på at ekteskap er en ordning for én mann og én kvinne, var tung å svelge for flere av dem.

– For min del, og de flere tusen som har gitt meg tilliten til å reise hit, er skuffelsen, sorgen og usikkerheten stor. Skuffelse og sorg fordi man i dag innfører en lære som et samlet bispemøte i 1997 kalte for vranglære. Dette strider mot Bibelen og Jesu ord om ekteskapet, sa blant annet Rolf Magne Haukalid.