Hopp til innhold

Har ikke vært ute på 19 måneder

Sivalatha Piratheepan har ikke vært utendørs på over halvannet år. Nå saksøker hun staten for å komme seg ut av kirkeasyl.

Sivalatha Piratheepan i kirkeasyl i Namsos

Sivalatha Piratheepan har ikke turt å ta med seg barna sine utendørs på halvannet år.

Foto: Espen Sandmo / NRK

I et kjellerrom i misjonskirka i Namsos sitter tobarnsmoren i kirkeasyl. Frykt for å bli arrestert har gjort at hun ikke har turt å bevege seg utendørs på lang tid.

Endre Stene i støttegruppa for familien

Endre Stene i støttegruppa til familien håper folk i Namdalen vil hjelpe familien med å betale advokatutgiftene.

Foto: Espen Sandmo / NRK

– Jeg har det bra, men er lei og sliten. Jeg kan ikke gå ut slik situasjonen er nå. Det er vanskelig å sitte inne så lenge, sier Piratheepan.

Fredsavtale på Sri Lanka

Hun er tamil og fra Sri Lanka. Mannen hennes var soldat i de Tamilske tigrene og ble drept i kamper med regjeringsstyrkene. For fire år siden kom hun til Norge i håp om å komme seg vekk fra borgerkrigen på øya.

Nå er borgerkrigen slutt og norske myndigheter mener hun ikke har krav på beskyttelse i Norge.

Piratheepan og hennes støttespillere mener det, på tross av fredsavtalen, fortsatt ikke er trygt for tamiler på Sri Lanka.

– Situasjonen er ikke blitt vesentlig bedre for tamiler selv om krigen er slutt. Rapporter fra øya forteller at regimet fortsatt i stor grad utsetter folkegruppen for overgrep og forfølgelse, sier Endre Stene i støttegruppa.

Les også: Ny FN-resolusjon mot Sri Lanka

Les også: Konkrete planer om å drepe Erik Solheim i 2000

– Tortur av asylsøkere

Flere stortingspolitikere har vist interesse for saken, men det er begrenser hvor mye de kan bidra. Nå prøver støttegruppa å trekke staten for retten.

– Vi har snakket med flere advokater som mener vi har en sterk sak. Familien vil være ytterst sårbar i møte med samfunn som i stadig større grad driver med overgrep og maktmisbruk mot tamiler, sier Stene.

De mener å kunne bevise at hjemreiste tamilske asylsøkere blir utsatt for tortur ved hjemkomst og at Utlendingsnemnda ikke tar inn over seg disse rapportene.

Familien og støttespillerne har derfor engasjert en advokat for å bringe saken for retten.

– Vår advokat kjenner situasjonen på Sri Lanka godt og har vunnet saker med personer fra øya tidligere. Han har også tidligere mange års erfaring som nemndleder i Utlendingsnemnda.