Hopp til innhold

– Tar stortingsplassen som en bonus

Snorre Valen (SV) er en av kandidatene i Trøndelag som har opplevd det reneste kaos på grunn av usikkerheten rundt utjevningsmandatene. Akkurat nå er han inne på Stortinget.

Snorre Valen (SV) er en av kandidatene i Trøndelag som har opplevd det reneste kaos på grunn av usikkerheten rundt utjevningsmandatene.

Snorre Valen fra Sosialistisk Venstreparti ser nå omsider ut til å være sikret stortingsplass til høsten.

Snorre Valen fra SV har vært inne og ute igjen i hele natt. Tirsdag formiddag så det ikke så lyst ut for Valen, men like etter klokka 13 viste fintellingen at SV får utjevningsmandatet for Sør-Trøndelag.

Selv har han tatt usikkerheten med stor ro.

– Jeg har sovet meget godt i natt, bedyrer han overfor NRK.no.

  • Se hvordan utjevningsmandater fordeles nederst i saken

– Viktigst at SV kom over sperregrensen

Den unge SV-eren har vært ute av Stortinget på målingene det siste året.

– Jeg har vært innstilt på at jeg ikke kommer inn. Men det kjennes bra å være inne, og nå ser det etterhvert ut til at det blir slik, sier Valen.

Han sier han er aller mest glad for at SV kom over sperregrensen.

– Det viktigste er at vi har en ordentlig stortingsgruppe. Vi trenger en sterk opposisjon til en borgerlig regjering.

SV har knivet med Høyre om utjevningsmandatet i Sør-Trøndelag. Da 3. kandidat Torhild Aarbergsbotten (H) la seg i natt var hun inne, nå er hun ute igjen.

– Det siste døgnet er det mest surrealistiske jeg har vært med på, sier hun.

LES: – Det mest turbulente døgnet i mitt liv

SV og Venstre kniver i Nord-Trøndelag

I Nord-Trøndelag er det kamp på kniven om den siste stortingsplassen. SVs Anne Kolstad har vært inne og ute av Stortinget igjen flere ganger, og enda er ingenting avgjort.

SVs Anne Kolstad har vært inne og ute flere ganger

I Nord-Trøndelag er kampen om utjevningsmandatet mellom SV og Venstre ennå ikke over.

Klokka 15 tirsdag er det André Skjelstad (V) som er inne, på bekostning av Anne Kolstad (SV). Begge har opplevd den reneste berg- og dalbane av skiftende resultater.

Kolstad sier til NRK at dette ble mer spennende enn hun hadde trodd, og at hun har ikke noen plan B om hun ikke kommer på Stortinget.

– Jeg får vente og se litt før jeg eventuelt oppsøker NAV, sier hun.

Kommunal- og regionaldepartementet sier til NRK.no at de ennå ikke kan si med sikkerhet hvordan fordelingen av utjevningsmandatene vil gi seg utslag i Nord-Trøndelag.

– Kan drøye et døgn før vi vet helt sikkert

Anders Todal Jenssen

Ifølge valgforsker Anders Todal Jenssen kan Kolstad måtte vente en stund på endelig resultat.

Foto: Randi Lillealtern / NRK

Valgforsker Anders Todal Jenssen forklarer svingningene med måten det ene utjevningsmandatet i hvert fylke fordeles på.

Alle partier som får mer enn 4 prosent av stemmene er med og konkurrerer om utjevningsmandater. Mandatene fordeles mellom partiene, men hvor i landet de havner bestemmes ut fra hvor de har de høyeste antall stemmer som ikke har ført til et distriktsmandat.

– Endres et utjevningsmandat høyt oppe på lista så vil dette få følger for alle som er lenger nede på prioriteringslista. Nord-Trøndelag, som ikke har så mange innbyggere, befinner seg langt nede på prioriteringslista. Dermed vil fylket bli offer for at det skjer endringer lenger opp på lista som så forplanter seg videre nedover i rangeringa, sier Todal Jenssen.

– Dette er beregninger som gjøres med ti-tusendels nøyaktighet så det er ennå helt umulig å spå hvordan utfallet blir. Det kan enda drøye et døgn før vi vet helt sikkert.