Hopp til innhold

Kan bli nødt å flytte ansatte til Aukra

Klarer ikke Kværner Verdal å skaffe nye kontrakter, kan det bli aktuelt å flytte ansatte til Aukra i Romsdal. Nå tas det grep for å bli mer konkurransedyktig.

Kværner Verdal

Kværner Verdal går en tøff tid i møte. Nå skal de komme fornyet tilbake med nye anbudsstrategi.

Foto: Linda Bjørgan / NRK

Sverre Myklebust

Sverre Myklebust sier at Kværner må få ned kostnadene for å bli mer konkurransedyktig.

Foto: Eivind Aabakken / NRK
Ståle Johansen

Ståle Johansen sier at de 800 ansatte er villige til å gjøre det de må for å sikre videre drift.

Foto: Eivind Aabakken / NRK
Bjørn Iversen, ordfører i Verdal

Bjørn Iversen tror det vil gå bra, også denne gangen.

Foto: Mette Moslet Kjesbu / NRK

Det siste året har Kværner Verdal fått kjenne på markedsmakta og sett at store kontrakter har seile til utlandet.

– Fra å være en av de som vant alle kontrakter til å bli den som ikke får kontrakter er selvfølgelig skuffende, sier direktør ved Kværner Verdal, Sverre Myklebust til NRK.

Nå blir alle steiner snudd for å komme fornyet på banen med en mer konkurransedyktig anbudsstrategi.

Må handle mer i utlandet

Neste kontrakt å kjempe om er i 2014 og kan sikre arbeid i lang tid. Men taper Kværner Verdal også denne, kan det bli stopp frem til 2016.

– Vi har satt i gang et internt program for å se på nye leveransemodeller. Vi kjenner markedsprisen, og vi vet hvilket nivå vi må ned på, sier Myklebust.

I realiteten betyr dette at Kværner Verdal må kjøpe mer fra utlandet.

– Vi må finne billigere leverandører og underleverandører, samtidig som vi klarer å opprettholde kvaliteten på det vi leverer, sier Myklebust.

Hard konkurranse fra Sør-Europa

Kostnadsnivået i Norge går bare en vei, og Myklebust erkjenner at det problemet bare blir større med tiden.

– Vi konkurrerer blant annet med Sør-Europa, der de har en helt annen økonomisk situasjon. Kostnadsgapet har bare økt over tid, sier Myklebust.

Spiller på lag med kommunen

– Vi som har jobbet her i mange år har vært med på mange svingninger i markedet, så dette er noe vi i perioder bare må leve med, sier Klubbleder i Kværner Verdal, Ståle Johansen.

Som hjørnesteinsbedrift har Kværner Verdal skaffet seg mange års erfaring med å spille på lag med kommunen. Ordfører i Verdal, Bjørn Iversen, tror det kan gå bra til slutt, også denne gangen.

Det offentlige kan stille med en rekke pakker i forhold til kompetanseheving og skolering, men de kan ikke subsidiere bedriften.

– Det fins muligheter for å sikre nasjonal industri et større innslag i den porteføljen som til hver tid er ut på anbud, sier Iversen.

Kan bli aktuelt å flytte folk

Kværner jobber nå med flere løsninger for å holde folk i arbeid om de ikke får kontrakten i 2014.

Et alternativ er å flytte arbeidsfolk fra Verdal til konsernets gassanlegg på Aukra i Romsdal. Over 800 har Kværner Verdal som sin arbeidsplass og de ansatte er villig til å gjøre det de må for å sikre driften i framtida.

– De er villige til å omstille seg og de er villige til å reise om de må det. Alle er interessert i å gjøre det beste ut av situasjonen, sier Johansen.