Hopp til innhold

Jan Robert overlevde fall på 28 meter

Hver dag settes liv og helse i fare på byggeplasser. En bygningsarbeider som fikk erfare at sikkerheten ikke var god nok er Jan Robert Juberg (39).

Video Jan Robert overlevde fall på 28 meter

Klikk for video: Jan Robert overlevde fall på 28 meter.

Denne uka har NRK skrevet om de hyppige bruddene på elementøre sikkerhetsregler i byggebransjen. Hittil i år har Arbeidstilsynet stoppet arbeidet på over 30 arbeidsplasser i Midt-Norge på grunn av dårlig sikring, særlig av arbeid i høyden.

Se bildene: Uvettig jobbing i høyden

Fredag 31. juni 1998 var Jan 26 år gammel. Han arbeidet i 11. etasje på et høyhus på Tempe i Trondheim da ulykken skjedde. Det gjensto bare noe små arbeidsoppgaver på utsida av bygget.

Gelenderet manglet

– Jeg hadde seler og sikkerhetsutstyr som jeg vanligvis brukte. Men da jeg kom opp etter lunsj glemte jeg å sette på sikkerhetsgelenderet.

Jan Robert Juberg husker ikke hva nøyaktig hva som skjedde, om han snublet eller skled. Men da han skulle ta seg for manglet gelendret akkurat der han sto, og han falt utfor kanten.

– Jeg hadde på sveisemaske, så jeg hadde ikke sidesyn.

Jan Robert Juberg falt fra denne høyden i 1998.

Jan Robert Juberg falt fra et stillas på høyde med 11. etasje på dette bygget i 1998.

Foto: Montasje: Arne Kristian Gansmo / NRK

Overlevde fallet

Jan Robert Juberg falt 28 meter rett ned på et betonggulv.

Hvert år dør om lag 50 mennesker etter fall fra høyde i enten ulykker eller selvmord. Jan Robert skulle ikke bli ett av dem.

Et kvinnelig vitne hadde fri sikt til fallet fra 11. etasje til 6. etasje. Hun har fortalt at han falt med hodet ned. Men skadene viser at han har rotert og landet med føttene først. Sveisemasken ble knust i fallet. Den tok av for det meste av energien mot hodet.

At han overlevde nesten helt uten men ble av legene som behandlet han betraktet som et mirakel. Tilfellet til Jan Robert Juberg var så spesielt at han fikk en egen artikkel i «Tidsskrift for Den norske Legeforening» om ulykken.

Kunne gå etter ett år

– Jeg ødela venstrefoten så mye at de måtte amputere under kneet. Ellers brakk jeg høyre lårbein på to plasser, og fikk et dobbelt brudd i venstre arm.

Jan Robert fikk brudd i kraniet, men uten at hjernen ble varig skadet. Han var forvirret og uklar i sju uker etter fallet.

Etter 10 uker hadde han tilnærmet normal nevrologisk funksjon. Han har ikke hatt problemer med hodepine eller andre hjernerelaterte skader.

Ett år etter ulykken kunne ha gå tilnærmet normalt med protese på venstre bein.

Jan Robert Juberg viser fram protesen han fikk etter ulykken.

Jan Robert Juberg viser fram protesen han fikk etter ulykken.

Foto: Jon Arne Hoff Johansen / NRK

81,2 km/t

Ved 15 meters fritt fall er dødeligheten 50 prosent hos voksne. Jan Roberts fall ar nesten dobbelt så høyt.

Legen som behandlet Jan Robert har regnet ut at et fritt fall på 28 meter tar om lag 2,3 sekunder.

– Da jeg gikk i betongen nede på bakken hadde jeg en hastighet på 81,2 kom/t.

Det blir som om han skulle kjørt en bil i 80 km/t rett inn i en mur uten bilbelte, og uten bilen til å ta av for støtet.

– Da blir det veldig vanskelig å forstå at jeg står her ennå. Jeg velger å se humoristisk på det, og er glad for at jeg er i den tilstanden jeg er i.

Har tatt det med et smil

Når vi tar han med tilbake til den ferdige høyblokka der ulykka skjedde har han ingen problemer med å kikke opp på stedet der han falt fra.

– Jeg prøver å ikke tenke på begrensningene som fulgte av skadene, men på mulighetene.

– Det kunne jo gått så mye verre. Jeg var heldig som fikk beholde kneet. Det gjør det mye lettere å gå med protese.

Da ulykken skjedde bodde Jan Robert Juberg sjøl i en leilighet i 12. etasje i en annen høyblokk, men den har han flyttet fra.

– Det ble for tungt å gå alle trappene med protese når heisen sto.

Jan Robert Juberg foran høyblokka han falt ned fra.

Jan Robert Juberg er tilbake foran høyblokka han falt ned fra for 13 år siden.

Foto: Jon Arne Hoff Johansen / NRK

Tenker lite på det som skjedde

Jan Robert jobber ikke lenger i byggebransjen. Han har fått seg en kontorjobb.

Han bruker lite tid på å tenke på det som skjedde. Og hvordan det kunne vært unngått.

– Gjort er gjort. Jeg må se fremover.

Én alvorlig ulykke er én for mye

Andre er mer opptatt av å bekjempe ulykkene i byggebransjen. I Trøndelag vil Entreprenørforeningen Bygg og Anlegg (EBA) spille på lag med Arbeidstilsynet for å redusere tallet på arbeidsulykker.

EBA har egne tall over sykefravær, ulykker og fravær som skyldes ulykker. De går tilbake til 1993, og viser at det har blitt mye mindre fravær på grunn av ulykker hos medlemsbedriftene, Ingvill Kvernmo, daglig leder i EBAs avdeling i Trøndelag.