Hopp til innhold

ISFiT er mer enn konsertfestival

ISFiT håper studentene får øynene opp for at festivalen er mer enn bare musikk.

ISFiTs skidag på Granåsen

Under ISFiT i 2011 var skileik i Granåsen ett av arrangementene de internasjonale studentene ble tatt med på.

Foto: Andreas Skeide / NRK

Internasjonal Studentfestival i Trondheim, ISFiT, er verdens største i sitt slag. Festivalen arrangeres annenhvert år, og den syvende februar i år braker det løs. Over 450 studenter fra hele verden samles i Trondheim, der de skal ha workshops, få innblikk i norsk kultur og holde møter. Ett av høydepunktene er utdelingen av studentenes fredspris.

På tross av dette, blir festivalen lett sammenlignet med UKA, en stor kulturfestival som arrangeres på høsten. Der er fokus stort på konserter og fest.

– Det er viktig for oss å få frem at vi er mer enn bare kulturprogrammet vårt, sier president for ISFiT, Kaja Juul Skarbø til NRK.

Rød tråd

Kaja Juul Skarbø

ISFiT-president Kaja Juul Skarbø ønsker å synliggjøre dybden i ISFiT.

Foto: Åshild Klepsvik

Hver ISFiT-festival har eget tema. I år skal det handle om global handel. Dette skal belyses fra ulike vinkler på workshopene og møtene som holdes under festivalen.

– Konsertprogrammet er en del av ISFiT, men ikke alt vi driver med. Vår visjon er å skape en bedre fremtid for unge mennesker i verden, forklarer Juul Skarbø.

Derfor har de i år jobbe målrettet for å nå frem med budskapet til byens innbyggere, og da særlig studentene. Festivalen kan oppsummeres i årets konsept «Trade Your Ideas». Gjennom konseptet oppfordrer festivalen til interaksjon og diskusjon om global handel, der mye skal foregå på nettstedet Twitter.

– Vi har tatt i bruk sosiale medier i år. Hele prosjektet «Trade your ideas» er veldig interaktivt, og vi håper det er med på å gjøre oss mer synlig, forklarer Juul Skarbø.

Vil spre engasjement

Pressesjefen for ISFiT, Torgeir Skårerverket Andersen, sier han skjønner at de fort blir sammenlignet med UKA. Likevel er han tydelig på at det er stor forskjell.

– Vi har et helt annet fokus enn UKA, vår festival er en mer samfunnsengasjert festival, sier Skårerverket Andersen.

I tillegg stiller ISFiT med et helt annet budsjett enn UKA.

Man kan alltid snakket om at vi burde gjort mer for å markedsføre oss. Samtidig er vi studenter som gjøre dette på frivillig basis med et begrenset budsjett, understreker han.

Skårerverket Andersen legger til at de har gjort flere endringer i år, og aktivt gått inn for å fremme dybden i festivalen.

Vi ønsker å formidle den viktige jobben vi gjør, og på den måten spre engasjement, sier han.

Gir tyngde

Leder for studenttinget, Simon Utseth Sandvåg, skjønner at festivalen har en utfordring.

Mulig temaet drukner litt i alle konsertene, og det er synd, sier Utseth Sandvåg.

Samtidig opplever han at også resten av opplegget til ISFiT er populært blant byens studenter, og at det er mange positive sider ved at festivalen har et bredt kulturtilbud.

– Kulturprogrammet er med på å gi festivalen mer tyngde og publisitet. I tillegg tror jeg det er med på gi deltagerne som kommer mer utbytte av oppholdet, sier Utseth Sandvåg.

At ISFiT i år har jobbet målrettet med profilering har Utseth Sandvåg også lagt merke til.

– Jeg opplever at festivalen har markert seg tydeligere enn før, noe som er postitvt, avslutter han.