Hopp til innhold

Isen er fremdeles utrygg

Islagte vann tiltrekker seg både skiløpere, skøytegåere og isfiskere. Nå har NVE kommet med et nytt hjelpemiddel til de som lurer på hvor det er trygt å dra.

Isen er ikke trygg

Tydelige linjer er ofte tegn på utrygg is.

Foto: Inger Åse Skage / NRK

NVE har vurdert 596 av landets 857 vannmagasiner, og resultatet av dette kan du se på deres iskart.

Kartet, som du kan lese mer om her, er basert på lokalkjentes erfaring. Det er derfor mulig at noen svekkede områder er oversett, og derfor er det viktig å være oppmerksom.

Isfritt i lavlandet

Ifølge NVE er de fleste vann i lavlandet enten isfrie eller har utrygg is. Og selv om flere av de små og mellomstore vannene i høyden har sikker is, anses fremdeles de store og dype vannene på fjellet for å være utrygge.

En må faktisk opp mot 400 meter over havet før de små og grunne vannene blir farbare.

Varierende tykkelse

Ismeldingen til NVE presiserer også at isens tykkelse på de enkelte vann varierer. Isen vil i perioder være tykkere inne ved land enn lengre ute. Som et resultat av dette bør en sjekke isens tykkelse hyppig.

I perioder kan det også være motsatt. Om det er mye snø kan isen ved land bli tynnere som et resultat av snøens isolasjonsevne og overvann.

Vanskelig med regulerte vann

Når det kommer til regulerte vann er isen ofte dårligere enn den er på vanlige vann, og da spesielt i områdene rundt inntak og utløp.

Når isen har lagt seg vil vannet ved overflaten ha en temperatur nær 0 grader, men bare noen få meter under over overflaten er vannet flere grader varmere.

Når vannet da tappes dras det varmere vannet opp og fører til smelting og overvann.

Sikkerhetstips

NVE fraråder generelt ferdsel på is tynnere enn 10 cm. De anbefaler også at en alltid går minst to i følge, og har med kasteline.

De anbefaler også ispigger og tørt tøy til de som beveger seg på isen.

I tillegg til å forberede seg godt er det også viktig å være oppmerksom på faretegnene. Begynner isen å knake, og det danner seg stjerneformede sprekker, bør en komme seg av isen.