Hopp til innhold

Intervalltrening forbedrer hjertefunksjonen for diabetikere

Type 2-diabetikere kan få bedre effekt på hjertet og spare tid ved å trene intervaller, fremfor mer moderat trening, viser en ny NTNU-studie.

NTERVALLEFFEKT: – Legen trodde nesten ikke det var mulig, sier studiedeltaker, Kjell Oddvar Heggvoll

INTERVALLEFFEKT: – Legen trodde nesten ikke det var mulig, sier en av deltakerne i studien, Kjell Oddvar Heggvoll, om effekten intervalltrening hadde på ham.

Foto: Nils Heldal / Marita Høyland. / NRK/HELDALCON

Forskningsresultatene er publisert i det anerkjente tidsskriftet Journal of the American College of Cardiology tirsdag.

Type 2-diabetikere som drev 4x4-intervalltrening i tolv uker forbedret både hjertefunksjon og kondisjon langt mer enn pasienter som trente moderat etter myndighetenes anbefalinger, viser studien.

Siri Marte Hollekim

– Gjennom denne studien ser vi at denne typen trening til og med kan forbedre hjertefunksjonen hos personer med type 2-diabetes. Dette er svært viktig, fordi man mener at denne reduserte hjertefunksjonen hos personer type 2-diabetes kan føre til hjertesvikt på sikt, sier Siri Marte Hollekim-Strand til NRK.

Foto: Lasse Berre

– Studien bekrefter at trening er viktig for å opprettholde og forbedre hjertefunksjonen hos personer med type 2-diabetes som har redusert hjertefunksjon. Trening med høy intensitet, som intervalltrening, øker muligheten for at du kan få effekt på hjertefunksjon, forklarer stipendiat Siri Marte Hollekim-Strand til NRK.

Studien var et doktorgradsprosjekt for Cardiac Exercise Research Group (CERG) ved NTNU.

Intervaller mest effektivt

Opp mot 400.000 nordmenn har type 2-diabetes. Selv om mange ikke merker symptomer har omtrent halvparten diastolisk dysfunksjon, en tilstand der venstre hjertekammer ikke fylles tilstrekkelig på grunn av stivhet i hjertet. Dette kan etter hvert kan føre til hjertesvikt.

I studien har Hollekim-Strand og hennes kolleger undersøkt om høyintensiv trening med 4x4-intervaller kunne reversere diastolisk dysfunksjon blant diabetespasienter.

Resultatet av studien var at slik intervalltrening viste seg å være den mest effektive for hjertet til deltakerne. Dobbelt så mange fikk effekt på hjertefunksjonen med høyintensitetstrening, sammenlignet med moderat intensitet, ifølge Hollekim-Strand.

I tillegg til forbedret hjertefunksjon gav også intervalltrening større forbedringer i oksygenopptak enn moderat trening. Bare testdeltakerne som trente 4x4-intervaller reduserte langtidsblodsukkeret og kroppsmasseindeksen (BMI) signifikant.

(Saken fortsetter under videoen)

– Trodde nesten ikke det var mulig

Det ble brukt ultralydteknologi for å måle hjertefunksjonen til deltakerne.

En av deltakerne i studien, Kjell Oddvar Heggvoll, ble sammen med legen forbløffet over resultatene:

– Legen trodde nesten ikke det var mulig. Etter 12 uker var hjertefunksjonen så god at jeg fikk beskjed om at jeg ikke kunne ha deltatt dersom jeg hadde vært like frisk da studien startet, sier Heggvoll (52) til UNIKARD, en nasjonal satsing på hjerte- og karforskning.

Brukte mindre tid

Studiens høyintensitet/intervallgruppe trente faktisk mindre enn deltakerne som trente moderat: Mens førstnevnte trente 120 minutter per uke, trente resten 210 minutter.

– Intervalltrening er tidseffektivt og kanskje mer gjennomførbart på sikt enn moderat intensitetstrening, som nok krever mer tid for at effekt skal kunne oppnås, forklarer Hollekim-Strand til NRK.

Hjerte

EFFEKT PÅ HJERTET: – Etter trening har vi sett direkte effekter på hjertets evne til å gi etter når det fylles med blod, eller strekke seg hos deltakerne i studien. Dette gir hjertet bedre funksjon, forteller Hollekim-Strand.

Foto: Marita Høyland / NRK

Det er kjent at intervalltrening er god «styrketrening» for hjertet, ifølge forskeren. Flere studier har vist at slik trening har positiv effekt på kondisjonen.

– Gjennom denne studien ser vi at denne typen trening til og med kan forbedre hjertefunksjonen hos personer med type 2-diabetes. Dette er svært viktig, fordi man mener at denne reduserte hjertefunksjonen hos personer type 2-diabetes kan føre til hjertesvikt på sikt, sier hun.

– Men det er viktig å ha sagt at også moderat trening virker. Selv om det ikke ser ut til å være fullt så effektivt som vi ser det for kondisjon, legger forskeren til.

(Saken fortsetter under videoen)

Video Intervalltrening

SE VIDEO: Puls-Yngvars oppskrift på intervalltrening.

– Dårlig trend kan reverseres

Testdeltakerne i studien var personer bosatt i Midt-Norge mellom 40 og 60 år. Felles for dem er at de hadde hatt type 2-diabetes i under ti år, at de ikke hadde kjent hjerte- og karsykdom og at de ikke brukte insulin.

Forskerne ville studere personer som var i en tidlig fase med redusert hjertefunksjon. 93 personer med type 2-diabetes ble invitert til undersøkelser ved NTNU. Forskerne fant redusert hjertefunksjon hos 47, og disse fikk delta i treningsstudiet.

En viktig del av studiet har vært hjertets evne til å fungere optimalt.

– Etter trening har vi sett direkte effekter på hjertets evne til å gi etter når det fylles med blod, eller strekke seg hos deltakerne i studien. Dette gir hjertet bedre funksjon, forteller Hollekim-Strand.

Hun forklarer at hjertet, for å fungere bra, må ha god fyllingsevne. På samme måte som at en vannballong lettere kan fylles opp med vann hvis den ikke er stiv, kan hjertet fylles lettere med blod hvis det ikke er stivt og uelastisk.

– Hvis hjertet har dårlig evne til å fylles med blod, kan det få alvorlige ringvirkninger etter hvert. Hvis man derimot trener, viser vårt studie at en dårlig trend kan reverseres, forklarer Hollekim-Strand.

(Saken fortsetter under bildet)

Intervalltrening er best for hjertet

MEST EFFEKTIVT: Resultatet av studien var at 4x4-intervaller viste seg å være den mest effektive treningsformen for hjertet til deltakerne.

Foto: Colourbox.com

Alle i risikosonen må trene

Forskeren er spent på om lengre studier kan vise at det er mulig å utsette de dårlige effektene av nedsatt hjertefunksjon hos personer med type 2 diabetes. Hun håper at trening i fremtiden heller kan foreskrives enn hjertemedisin.

– Det er oppsiktsvekkende at så mange har en redusert hjertefunksjon. Antallet med type 2-diabetes øker, det samme gjør antallet som får hjertesvikt. Det kan ikke understrekes nok hvor viktig det er for dem som har type 2-diabetes å trene – og for dem som er i risikosonen for å unngå å få denne «hjerteuvennlige» sykdommen, sier Hollekim-Strand.

– Selv visste jeg svært lite om dette før jeg satte i gang dette doktorgradsarbeidet. Etter hvert er jeg overveldet over omfanget og alvoret i dette. Type 2-diabetes og hjerte- og karsykdom er to sider av samme mynt, dessverre, forklarer hun.

Relevans for alle

Denne studien, sammen med utallige andre studier på andre pasientgrupper og friske, har relevans også for alle som ikke har type 2-diabetes.

– I utgangspunktet er det veldig bra å bli andpusten noen ganger hver dag. Vi er nødt til å gjøre litt arbeid for å få effekt av trening på hjertet. Bicepsen bli ikke større hvis man ikke «legger litt vekt på vektstanga». Det samme gjelder hjertet, som også er en muskel: Hvis man ikke «legger på litt vekt» ved å bli andpusten får man ingen effekt. Derfor bør alle kjenne glede ved å bli litt andpusten. Det funker! fastslår Hollekim-Strand.

– Hver gang en blir litt andpusten, har det en effekt på hjertet. For den utrente gir trening langt raskere effekt enn for en toppidrettsutøver, som forsøker å tyne det helt siste ut av en allerede godt trent kropp, avslutter hun.