Hopp til innhold

– Kapasiteten er allerede sprengt

Tusenvis av studenter er nå på jakt etter en plass å bo etter at skoleopptaket ble klart på onsdag. I Trondheim har 34.000 studenter rett på bolig, men kapasiteten er sprengt for lengst.

Mange tusen har søkt på 500 ledige studenthybler.

I Trondheim har studentboligene kapasitet for 5100 studenter. To dager etter opptak står nesten 2000 i kø.

Foto: Anne Heidi Røstad

Terje Bostad

Terje Bostad, som er boligdirektør for Studentsamskipnaden i Trondheim, anbefaler folk å søke boliger i utkanten av byen.

Foto: Studentsamskipnaden i Trondheim

Onsdag fikk nesten 118.000 søkere svar på om de har kommet inn på høyere utdanning ved universitet eller høgskole i Norge.

Dette betyr at studentene må hive seg rundt for å finne en bolig i løpet av den kommende måneden.

– Vi ser tydelig at det tar seg opp nå som opptaket er klart, bare på torsdag hadde vi flere søkere enn det vi hadde på hele forrige uke. Det er ingen tvil om at mange trenger en plass å bo, sier Terje Bostad, som er boligdirektør for Studentsamskipnaden i Trondheim.

Ingen ledige studenthybler

Antall studenter som ikke har fått bolig og står på venteliste i Trondheim er 7000. Totalt har boligene i byen plass til 5100 studenter, men nå er kapasiteten allerede sprengt - kun to dager etter at opptaket var klart.

– Vi har inngått kontrakter på alle våre boliger, så det er ingen som står ledige, sier Bostad.

Også på det private markedet er det nå kamp blant studentene.

– Jeg får høre fra foreldre som er med på visning at prisene er svært stive og at veldig mange dukker opp på visningene, sier Gry Skjønberg Brenne, som er avdelingsleder ved den private studentbyen på Vold i Trondheim.

Også de merker det store boligtrykket.

– Det er desverre noen som venter med å jakte bolig helt til de vet hvilken skole de kommer inn på. Når de oppdager hvordan markedet er, blir de helt fra seg. Jeg får telefoner fra bekymra foreldre, og det er ikke spesielt morsomt, sier Brenne.

– Let bolig i utkanten

Det gjelder å være tidlig ute. Det fikk student Øystein Furu Almo erfare da han startet i 2009. Da søkte han bolig gjennom samskipnaden i mai - fem måneder etter fikk han plass.

– Dette er noe jeg har lært av. Etter den gang så har jeg alltid vært tidlig ute med å søke boligplass, sier Almo til NRK.

– Det store problemet i Trondheim er at omtrent 80 prosent av studentene i 2012 var tilflytta studenter. Da blir det så klart krevende å finne boliger til alle. Fra nyttår har vi 300 nye boliger som åpner, men fram til da kan det være lurt å lete boligplass i utkanten av byen, sier Terje Bostad.

Hovedbygningen NTNU Gløshaugen

I 2012 var omtrent 80 prosent av studentene i Trondheim innflyttere.

Foto: Mentz Indergaard / NTNU