Hopp til innhold

Hvor er høstfargene?

I store områder har løvtrærne i år mistet alle bladene uten at de først har hatt de sedvanlige høstfargene. Rustsopp har skylda.

Gevilvassdalen uten høstfarger

Gevilvassdalen er uten høstfarger i 2011. Der det skulle vært et gnistrende fargespill i rødt og gult står bjerkekvistene nå nakne og fjellet er mange steder kledd i grått, brunt og sort.

Foto: Linda Bjørgan / NRK

Høstfarger i Gevilvassdalen 2010

Slik var fargene i Trollheimen i september 2010.

Foto: Linda Bjørgan / NRK

Både i lavlandet og i fjelltraktene i Midt- og Sør-Norge er høsten uvanlig fargeløs i år. I tillegg har både bjørk og selje mange steder mistet alle bladene tidligere enn de gjør til vanlig. Trærne står bare.

Nakne løvtrær

Soppsakkyndig biolog ved Vitenskapsmuseet i Trondheim, Tyra Solem, har som de fleste registrert nakne løvtrær, særlig i fjelltraktene.

– Flere steder finnes det knapt løv tilbake på trærne, noe som er minst en måned før forventa, sier hun.

Årsaken er store mengder rustsopp. De finnes i flere varianter, noen finnes på selje og andre løvvekster, adskillig flere finnes på bjørk. Ca. 265 arter er funnet i Norge. Navnet rustsopper henspiller på at sporene ofte har en rustbrun farge som etterhvert dekker bladene på trærne.

Bjørk med gulrust

Bjørkestammene står uten løv tidlig i september.

Foto: Linda Bjørgan / NRK

Trives i fuktig varme

Den milde høsten med store nedbørsmengder har skapt gunstige forhold for rustsoppen. Soppsporene fester seg på bladene og med gunstige levekår formerer de seg så sterkt at bladene dekkes og faller av treet.

På bakken blir blader og sopp liggende og neste vår spirer nye sporer. Når bakken blir varm frigjøres de og føres med vinden opp på bladene for en ny sesong.

– Sporene er der hele tiden, og år om annet slår det til slik det har gjort i år. I hagen kan vi jo sørge for at det ikke sprer seg, men i naturen blir det jo annerledes, der sprer den seg fritt, sier Tyra Solem.

Blader på vann - smittet av gulrust

Bladene faller av før de oppnår de friske høstfargene.

Foto: Linda Bjørgan / NRK

Brenn smittet hageavfall

Soppen kan også gå på hagevekster, og Solem anbefaler at løv og annet avfall brennes dersom de har vært befengt med soppen.

– Hvis ikke kan det bli mer etter hvert, sier hun.

Bjørk med gulrust

Det er særlig i fjelltraktene løvtrærne er angrepet av rustsopp.

Foto: Linda Bjørgan / NRK

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.