Hopp til innhold

Hvor gammel er kroppen din? Smarttelefonen gir svaret

En ny app utviklet på NTNU skal fortelle deg din biologiske alder.

My bioage

En smarttelefon er alt du trenger for å finne din kroppslige alder. Forsknings- og gründermiljø ved NTNU har samarbeidet om utviklingen av «Mybioage».

Foto: Kjartan Ovesen / NRK

– Inaktivitet tar flere liv enn røyking. Det er en helsekatastrofe, sier professor på medisinsk fakultet ved NTNU, Jan Helgerud.

Jan Helgerud

Professor Jan Helgerud og kollega Jan Hoff har forsket på effekten av fysisk aktivitet i over 30 år. Appen «My bioage» er basert på deres forskning. Helgerud har naturlig nok testet appen. Han er 60 år, men har en biologisk alder på 30 år som følge av smart trening.

Foto: Kjartan Ovesen / NRK

Gjennom to år har NTNU-professorer og gründerbedriften Myworkout med utspring fra NTNU, samarbeidet om å utvikle appen «Mybioage». Appen skal måle biologisk alder og maksimalt oksygenopptak.

– Hvis nordmenn reduserer sin biologiske alder, vil også sykefraværet reduseres. I tillegg vil produktiviteten øke. Appen er et stort bidrag til folkehelsen, sier daglig leder i Myworkout, Knut Løkke.

Se hvordan det gikk da fire personer testet appen nederst i saken!

Oppskrift på «ungdomskilden»

Appen er den første av sitt slag i verden.

– Det finnes flere apper som måler biologisk alder basert på livvidde og spørsmål brukeren må svare på om eget aktivitetsnivå. Slike ikke-aktivitetsbaserte beregninger vil feilmarginen ha en svært stor feilmargin, sier Helgerud.

My bioage

NTNU-miljøet håper appen kan få folk opp av sofaen. Dette er eksempel på en person med oksygenopptak på 39 og en biologisk alder på 44 år.

Foto: Kjartan Ovesen / NRK

«Mybioage» har en feilmargin på sju prosent. Ifølge Helgerud kan appen sammenlignes med direkte måøing av maksimalt oksygenopptak med bruk av avansert og kostbart utstyr. En slik test har en feilmargin på tre prosent.

– Jeg tror appen vil motivere uansett resultat: De som får lav biologisk alder vil motiveres til å fortsette, mens de som kommer dårlig ut forhåpentligvis vil skjønne alvoret, sier professoren.

– Hva gjør det med samfunnet at vi får vite alt om oss selv med apper?

– Av alt vi får vite via apper i dag, er dette det viktigste. Appen en dessuten en motvekt til alle duppedittene. Nå trenger du bare en smarttelefon for å vite noe helt vesentlig om egen helse. Du får også oppskriften på hvordan du kan «bli yngre». Gjennomfører du testen to-tre ganger ukentlig i åtte uker, kan du oppnå å bli ti år yngre.

Knut Løkke

Knut Løkke i Myworkout, er 37 år men har en biologisk alder på 20. Åtte utviklere i Myworkout fra Norge, Polen, Portugal, Serbia, Pakistan og Russland har jobbet med prosjektet i to år.

Foto: Kjartan Ovesen / NRK

Varighet erstatter aldri intensitet

Professor Helgerud og kollegaen Jan Hoff er blant dem i verden som har forsket mest på effekten av ulik trening.

– Nøkkelen til et langt, godt liv er å belaste hjertet. Varighet erstatter aldri intensitet. Spørsmålet er ofte om en kan gå dobbelt så langt med lavere intensitet. Svaret er nei, fastslår Helgerud.

Professorene har kommer frem til at 4x4-intervall er mest helsefremmende. Det er nettopp denne treningsformen en stemme i appen loser deg gjennom.

Marius Waldum

Marius Waldum, markedsdirektør i Myworkout, er fornøyd med at «My bioage» er lansert. Den er gratis, og kan lastes ned for Iphone-brukere. Om noen uker blir den tilgjengelig for Android-brukere.

Foto: Kjartan Ovesen / NRK

Du kan løpe eller gå i motbakke, enten ute eller på tredemølle. Snart kan testen gjennomføres på sykkel, romaskin eller ellipsemaskin.

Smarttelefonen måler tid, distanse og stigning på bakken. Etter totalt 39 minutter er svaret på din biologiske alder og maksimalt oksygenopptak klart.

Det aller beste resultatet er en biologisk alder på 20 år.

– Med riktig trening kan du være 20 år til 70-80-årsalderen, hevder Helgerud.

Appen kan lastes ned for Iphone-brukere i App store, og er snart tilgjengelig for android-brukere.

Joakim, Linn, Kenny og Stine testet appen. Slik gikk det:

testpersoner

Fire personer med ulikt utgangspunkt og uten kjennskap til Mybioage fikk teste appen opp bakken til Estenstadhytta i Trondheim.

Foto: Kirsti Kringstad / NRK