Hopp til innhold

Høyhælte sko gir ikke skjev stortå

Gladnyhet i førjulstida: Du kan trygt gå med høyhælte sko på julebordet, uten å frykte deformert stortå.

Grethe Borchgrevink

Forsker og ortoped ved St. Olavs Hospital i Trondheim, Grethe Borchgrevink, har studert føttene til 197 kvinner for å bekrefte at høyhælte sko gir deformerte føtter. Hun fikk et helt annet resultat enn ventet.

Foto: Kirsti Kringstad / NRK

– I faglitteraturen står det ofte at det er en sammenheng mellom høyhælte sko og deformerte føtter. Men ingen forskning fastslår dette, sier Grethe Borchgrevink.

Omtrent tre år etter at Borchgrevink gikk i gang med prosjektet for å bekrefte at høyhælte sko gir deformerte føtter, sitter forskeren og ortopeden fra St. Olavs Hospital igjen med konklusjonen som overrasker henne:

– Jeg trodde jeg skulle bekrefte at overbruk av høye hæler deformerer føttene, altså gir lidelsen hallux valgus. «Alle» har trodd dette, og det var også min hypotese.

Hallux valgus

Bruk av høye hæler gir ikke økt risiko for hallux valgus. Forsker ved St. Olavs hospital, Grethe Borchgrevink har forsket på føttene til 197 kvinner.

Foto: St. Olavs Hospital

Studerte 197 par føtter

Skoforskning

Forsker og ortoped Grethe Borchgrevink, startet i 2012 forskningsprosjektet for å finne ut om høye hæler gir skjev stortå.

Foto: Kirsti Kringstad / NRK

Resultatet ble det motsatte: Langvarig bruk av høyhæler øker ikke risikoen for hallux valgus (se faktaboks).

197 kvinner mellom 40 og 66 år deltok i St. Olav-studien. Borchgrevink og kolleger studerte røntgenbildene av kvinneføttene uten å vite gruppetilhørighet, og målte vinkelen mellom knoklene.

Halvparten av kvinnene har brukt høye hæler på over fem centimeter i jobbsammenheng over fem år. Blant andre frisører og ansatte i hotell- eller finansbransjen var representert. Den andre halvparten har aldri brukt høye hæler.

– Det viste seg at kvinnene som går i høyhæler på jobb også gjør det hyppig på fritiden. Gjennomsnittet i gruppen har brukt høye hæler i 20 år. Gruppene er dermed enda mer ulike enn først antatt, og gjør at studien ikke kan betviles, sier Borchgrevink.

Mer smerte

Karina Arum

Karina Arum er lidenskapelig opptatt av sko og driver skobutikken Skolyst i Trondheim. Hun går ikke i høye hæler på jobb, men bruker det på fest.

Foto: Kirsti Kringstad / NRK

Få har prøvd så mange høyhælte sko som Karina Arum, som har drevet skobutikk i Trondheim i elleve år.

– Jeg prøver alle sko før jeg tar dem inn i butikken, fordi det gir en god pekepinn på om skoene er gode eller dårlige, sier Arum.

Forsker Borchgrevink er bekymret for at de som bruker høye hæler i tillegg velger sko av dårlig kvalitet.

– Jeg anbefaler ingen å bruke høyhæler, selv om det ikke gir deformerte føtter. Høyhæler kan skade føttene på annet vis, særlig dårlige sko, sier Borchgrevink.

I studien så hun markant forskjell på huden til dem som bruker høyhælte sko kontra dem som bruker flate.

– Langvarig bruk reduserer fettputen vi har i forfoten, og danner hard hud. De som bruker høyhæler oppgir også at de har mer smerte i mellomføttene. Årsaken er økt press på seneplaten på undersiden av foten.

Høyhæler

Disse høyhælene måler 12 centimeter fra undersiden hælen og ned. I St. Olavs-studien heter det at langvarig bruk av høyhælte sko gir ikke hallux valgus, men kvinnene i denne gruppen har større smerter enn kvinner som bare bruker flate sko.

Foto: Kirsti Kringstad / NRK

Kan skade knærne

Borchgrevink har ikke studert hvordan skotøyet påvirker andre kroppsdeler enn selve foten. Også dette er det forsket svært lite på.

En amerikansk studie publisert i 2011 antyder at bruk av høyhæler øker risikoen for slitasjegikt i knær, ankel eller hofte.

Ifølge studien øker risikoen med hælhøyden og kroppsvekten. Det er ikke vitenskapelig bevist om høyhæler skader ryggen.