Hopp til innhold

Holder ut bare én time i eboladrakten

Da Bjørn Fougner dro fra Norge for å behandle ebola-pasienter i Sierra Leone, fryktet han varmen. Heten inne i smitteverndrakten er en sikkerhetsrisiko i seg selv, forteller sykepleieren.

Helsearbeider med smitteverndrakt

Helsearbeidernes smitteverndrakter utgjør i seg selv en risiko. Derfor bruker Bjørn Fougner og kollegaene hans kun én time blant ebola-pasienten om gangen. Bildet er av en helsearbeider ved et statlig sykehus i Kenema i Sierra Leone.

Foto: Michael Duff / Ap

Fougner

Sykepleier Bjørn Fougner er i Sierra Leone for å behandle pasienter som er smittet av ebolaviruset.

Foto: Maria Pettersen / NRK

De ekstreme arbeidsforholdene på sykehuset fører til at helsepersonell bare kan behandle ebola-pasienter i én time av gangen. De romfareraktige smitteverndraktene er helt tette og helsepersonellet er pakket inn fra topp til tå.

– Det er forferdelig varmt. Man blir våt og svett, og det blir vanskelig å gjøre noe fornuftig. Man blir veldig trøtt av å være inne i drakten, og da er det fare for at man blir slumsete og uforsiktig, sier Bjørn Fougner på telefon fra Sierra Leone.

Militær sykehusorden

De siste tre ukene har i gjennomsnitt 58 mennesker blitt smittet av ebola hver dag, viser tall fra Verdens helseorganisasjon. For å begrense smitten er det satt i verk strenge sikkerhetstiltak. Også på sykehusene er det nærmest militær kustus for å sikre at helsearbeiderne ikke blir smittet av det dødelige viruset.

– Det er veldig viktig at man er strenge med hverandre og sier ifra hvis en kollega begynner å bli slurvete eller om det er noe feil med drakten. Man må være 100 prosent sikker på at alle kan alle sikkerhetsprosedyrene ut og inn og at det ikke blir tatt unødvendig risiko. Hovedpoenget er at det ikke skal skje noe med de ansatte, forteller han til NRK.

Sykehuset regnet bort

ebola-tur

Bjørn pakket sekken med malariatabletter, telt og regntøy på sin tur til Sierra Leone.

Foto: Maria Pettersen / NRK

Bjørn Fougner jobber til daglig som sykepleier ved St. Olavs Hospital i Trondheim. I begynnelsen av august dro han og en kollega med Røde Kors til Kenema i Sierra Leone for å bygge opp et sykehus.

Etter planen skulle sykehuset være klart for pasienter 11. august, men oppriggingen gikk langt fra knirkefritt. Området Røde Kors fikk tildelt, regnet bort og ble til et gjørmehull. Deretter tok det litt tid før en nytt område ble klarert. I mellomtiden har Bjørn vært på sykehuset til Leger uten grenser for å lære.

– Noen av oss har vært på besøk og blitt kraftig imponert over hva de får til. Med strenge rutiner og prosedyrer og med militær disiplin har de ikke mistet én medarbeider til sykdommen. Vi føler oss trygge på at ting går bra hvis vi legger oss på deres nivå, forteller Bjørn.

Det er fortsatt omfattende ebola-smitte i området der Bjørn Fougner befinner seg. Likevel har det kommet positive nyheter i all elendigheten.

– Jeg har hørt at smitten skal være på vei ned i Guinea og det kan tyde på at viruset er i ferd med å svekkes der. Antallet overlevende øker, om det skyldes bedre behandling eller bedre oppsporing av pasienter, er vanskelig å si. Foreløpig er det mer enn nok her vi er nå. Det er mange pasienter, sier Bjørn.

– Jeg har det bra

Hjemme i Norge venter familie og venner på nyheter. Bjørns nærmeste familie var ikke særlig begeistret for at han skulle dra til Vest-Afrika for å jobbe med det dødelige ebolaviruset. Gjennom hele oppholdet i Sierra Leone har Bjørn vært opptatt å fortelle de hjemme at han har det bra.

– Jeg har snakket med kona mi hver dag og sendt bøttevis med meldinger til søsken og venner. Når man leser avisene hjemme, er det lett å bli både skremt og redd. Da er det viktig at jeg gir beskjed om at jeg har det bra, og at vi føler oss trygge, avslutter Bjørn Fougner.

Bjørn Fougner

Bjørn Fougner har tidligere vært i Afghanistan, India og Pakistan som helsearbeider. Nå er han i Sierra Leone.

Foto: Maria Pettersen / NRK