Hopp til innhold

Datasystem hjelper RBK med spillerkjøp

Rosenborg har utviklet egen database for å kartlegge spillere før de henter forsterkninger.

Tomas Malec

Tomas Malec er en av spillerne som ligger i databasen til Rosenborg.

Foto: Alley, Ned/Monatsje / NTB scanpix

Erik Hoftun

Sportslig leder i Rosenborg forteller at klubben har fått bedre oversikt over tilgjengelige spillere på overgangsmarkedet etter at de innførte RBK scout

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

– Det er mange muligheter. Er vi for eksempel på jakt etter en høyreback, kan vi søke på høyrebacker fra Sverige innenfor en spesiell alder. Databasen er ganske spesifikk, sier sportslig leder Erik Hoftun.

I forbindelse med at klubben ønsker å ha best mulig oversikt over hvilke spillere som finnes på markedet, har Rosenborg utviklet systemet kalt RBK scout.

Databasen er søkbar og klubben kan velge de kriteriene de ønsker å søke på.

Spillerne som ligger i databasen er personer folk fra Rosenborg har sett selv. Det er speidinga som danner grunnlaget for basen.

Ble lansert i fjor

Databasen ble tatt i bruk i fjor. RBK ønsker til enhver tid å ha oversikt over spillere som kan være aktuelle for klubben, hvilken posisjon de spiller i og antatt kjøpesum.

Klubben forteller at systemet er en del av utviklingen i den sportslige avdelingen og skal bidra til å profesjonalisere driften.

Trond Alstad, organisasjonsleder i Rosenborg

Organisasjonsleder i Rosenborg, Trond Alstad forteller at klubbens nye database er et ledd i profesjonaliseringen av klubben.

Foto: Odd Rune Wolden / NRK

– Det er et verktøy vi bruker i scoutingen vår. Vi har laget og utviklet verktøyet selv og det gjør at det vi holder på med blir systematisk og mer lettvint, sier sportslig leder i Rosenborg Erik Hoftun.

Vil bli mer profesjonell

Klubben ønsker å gjøre driften mindre personavhengig og at klubben blir mer profesjonell.

– For oss er det nytt at vi speider på denne måten. Dette er en del av utviklingen i den sportslige avdelingen. De fleste klubber er avhengig av agenter eller speidere og at de til enhver tid har kontroll på hva som rører seg på overgangsmarkedet, men vi ønsker at flere skal ha oversikt, sier Trond Alstad.

Systemet inneholder aktuelle spillere for Rosenborg som er observert i trening og kamp. Observasjonstidspunktet, vurdering av spillerens kvaliteter, prestasjoner samt spillerens skadehistorikk blir skrevet i et dokument og lagt inn i databasen.

Det er kun tre personer i Rosenborg-systemet som har tilgang til databasen; hovedtreneren, Erik Hoftun og Trond Alstad.

Speidingen er fortsatt den viktigste delen

I databasen ligger det inne hvilket nivå spilleren er på i karrieren sin, spillerhistorikk og kontraktslengde. Det ligger også en vurdering av kampene spilleren har spilt. Klubben er likevel klar på at den viktigste jobben fortsatt er speidingen. Det er Stig Torbjørnsen som er speider i Rosenborg.

– Rapportene er så detaljert som det er mulig å få om en spiller. Det er viktig å ha detaljert informasjon. Det har gjort at vi har en bedre systematikk på speidingen vår og bedre oversikt over spillere. Det viktigste er fortsatt selve speidingen, sier Hoftun.

Må få konsesjon fra Datatilsynet

Databasen inneholder potensielt sensitiv informasjon, noe som gjør at klubben må søke om tillatelse fra Datatilsynet. De forteller at Rosenborg er den første klubben som søker om det.

– Rosenborg har vært ærlige, med at de har søkt. Dette er den første søknaden som kommer på bordet vårt, men det vil overraske meg om dette er den eneste databasen blant klubbene i Eliteserien, sier fagdirektør i Datatilsynet Knut B. Kaspersen til NRK.

Han forteller det spesielt er helseopplysninger som gjør at dette har blitt en sak for dem.

– Spørsmålet er hvor detaljer informasjon Rosenborg ønsker å ha i databasen. Ønsker de å registrere helseopplysninger, noe som er sensitive opplysninger, må det behandles gjennom oss. Dette kan for eksempel dreie seg om skadehistorikk, som det ikke er bare-bare å få tak, sier Kaspersen.

Han regner med at konsesjonen er i orden i løpet av høsten.