Hopp til innhold

Historisk få ørneunger

Antall kongeørnunger registrert i fjor er det laveste siden overvåkingen startet, viser nye tall. Totalt ble 26 unger registrert.

Kongeørn

Kongeørna produserte svært få unger i 2013. Årsaken var rett og slett mangel på nok mat, ifølge forskerne.

Foto: Kjartan Trana/NRK

Morten Kjørstad

Morten Kjørstad er leder i Rovdata.

Foto: Rovdata

– 2013 var et meget dårlig produksjonsår for kongeørn i Norge, bekrefter Morten Kjørstad, leder i Rovdata.

Lite smågnagere

Lite smågnagere og hønsefugl i store deler av landet kan være mye av forklaringen på den lave produksjonen av unger i fjor.

Produksjonen av kongeørnunger er fulgt tett i seks ulike områder i Norge siden begynnelsen av 1990-tallet. I dag er det elleve overvåkingsområder. En ørneunge regnes som produsert når den har blitt 50 dager gammel og er flygedyktig.

– Det ble i snitt produsert 0,16 unger per territorium i overvåkingsområdene i fjor, noe som er oppsiktsvekkende lavt, forteller Kjørstad. Med 15 territorier i hvert av områdene, gir det totalt 26 kongeørnunger.

I Trøndelag følger forskerne med på bestandene i Børgefjell i Nord-Trøndelag og i Åmotsdalen i Sør-Trøndelag. Også her kom det til verden få unger i fjor. I andre deler av landet var produksjonen enda lavere, men forskerne er likevel ikke bekymret.

Fødsler av kongeørn i Norge
Foto: Rovdata.no

– Ingen krise

– Det er ingen krise for kongeørna om det blir produsert lite unger et år. Fuglene lever lenge, og gjør mange forsøk gjennom årene, sier forsker Henrik Brøseth ved Rovdata.

I Norge finnes det ifølge forskerne totalt mellom 1100 og 1500 kongeørnpar, og allerede i år kan ørnebestanden øke.

– I år kan det bli bedre, og det tyder på at det er en del smågnagere i flere områder. Det er også bedre tilgang på rype og skogsfugl. Derfor kan mye tyde på at det blir flere kongeørnunger i år, sier Brøseth til NRK.