Hopp til innhold

Hessdalen-lysene på amerikansk tv

Natt til i går kunne amerikanske tv-seere se nye videoer av lysfenomenene i Hessdalen da National Geographic startet sin nye serie om forskning på uforklarte fenomener.

Mystiske lys i Hessdalen

Mystiske lys i Hessdalen.

Foto: NRK

En video med ungdommer som filmer flygende lyskuler i Hessdalen er åpningstema i National Geographics storsatsing i USA denne sesongen.

I serien Mysterious Science tar forskningskanalen for seg hvordan vitenskapelig metode brukes til å belyse så ulike fenomener som Bermuda-triangelet, Hitlers ukjente stealth-bombefly og Noas Ark.

Natt til tirsdag norsk tid ble første episode av «Mysterious Science» sendt, med de uforklarte lysfenomenene som blant annet kan sees i Hessdalen.

National Geographics serie "Mysterious Science".

National Geographics serie '«Mysterious Science».

Foto: National Geographic.com / NRK

Seriøst filmteam

I september i fjor var et filmteam fra produksjonsselskapet Story House Productions i Hessdalen i fire dager. Så lenge har det ikke vært filmfolk i Hessdalen før.

– Det var et seriøst filmteam. De var profesjonelle i alt de gjorde, og veldig aktive, sier Høyskolelektor Erling Strand i informasjonsteknologi ved Høgskolen i Østfold.

– De jobbet mye for å få bra materiale. Vi ga dem også mye filmopptak som vi har tatt de siste årene.

Erling Strand var den som startet opp forskningsprosjektet i Hessdalen i 1983, etter å ha blitt overbevist om at lysfenomenet ikke lot seg forklare på vanlig vis året før.

– Jeg så lysfenomenet i 1982. Da spurte jeg meg selv: Hvorfor forsker ingen på dette, sier han i programmet.

Uforklart radarmåling

Siden har Erling Strand installert mye måleutstyr i Hessdalen. Blant annet en spesialbygd radar i et fjøs.

– Vi har radarer som registrerer de lysende objektene. Det rare er at radaren også registrerer objekter som ikke er synlige. Dette er gjerne fenomener som opptrer i forkant av synlige fenomener, forklarer Strand.

– Da vi filmet veldig tydelige lys i 2007 registrerte radaren sterk aktivitet én og en halv time før lysene kom. De økte gradvis til det store lyset, som vi filmet, og som er med på programmet til National Geographic.

Radarekkoene av lysobjektene er ennå ikke forklart.

– Vi viste fram bildene til en radarekspert. Han var ikke sikker, men sa at radaren indikerte mye energi, som kunne komme fra for eksempel et sterkt ionisert felt.

– Fikk filmteamet se lysene ved selvsyn?

– De fikk seg de små hurtiglysglimtene, som sees best med sidesynet. Men vi så ingen skikkelige observasjoner mens de var der. Derimot har de fått med seg
entusiasmen i det som skjer i Hessdalen. De var der under Science camp, hvor ungdom og studenter inviteres til å bli nyssgjerrige på naturvitenskap.

Dagsrevyen på UFO-jakt

I 1982 var Dagsrevyen i Hessdalen og lagde en reportasje om UFO-jakta der.

Foto: NRK

Forsket på Hessdalen-lysene i 27 år

– Dere begynte forskningen i 1983, for 27 år siden. Har du blitt noe klokere?

– Ja Jeg har lært mye om fenomenet. Vi har funnet mange ulike kategorier av det. De hurtige lysglimtene snakket vi ikke om tidligere, for vi var ikke klar over dem. Det er dem vi ser oftest.

– Vi vet også at Hessdalen ikke er alene om å ha slike lysfenomener. De finnes flere steder på jorda, men noen plasser, som Hessdalen, har mye mer av disse fenomenene. I Mexico har det vært i et stort område, i hele den delen hvor du har vulkanske fjell.

– Vi vet også at lysene bare opptrer i perioder. I Mexico begynte det i 1991, og varte i flere år, før aktiviteten har gått ned. Det som er unikt med Hessdalen er at her betyr lave aktivitetsnivåer mer enn høye nivåer andre steder.

Mulig fransk romfartsstasjon

I vår skal Erling Strand og andre fra Hessdalen-prosjektet reise til Frankrike for å møte forskere fra den franske romfartsorganisasjonen CNES. De har et institutt Geipan som forsker på ukjente fenomener i atmosfæren, og vil gjerne plassere sitt måleutstyr i Hessdalen.

Mye av forskningen innen fysikken baserer seg på observasjoner gjort ute i verdensrommet. Jo mer sofistikert utstyr vi lager oss, jo mer oppdager vi om verdensrommet, funn som velter om på eksisterende teorier om naturlover i universet.

– Vi mangler fortsatt mye for å forstå alt som skjer selv her på jorda, sier Erling Strand. Han tror at vi i Hessdalen er vitne til fenomener som vi ellers bare ser i verdensrommet.

– Det er jo fascinerende at vi i Hessdalen kan ha fenomener som stiller de samme spørsmålene som vi ser ute i verdensrommet.

Ble ledd ut

Da Erling Strand begynte sin forskning i 1983 ble han latterliggjort av andre akademikere.

– Det hadde kanskje å gjøre med at media lanserte lysfenomenene som utenomjordiske fenomener, altså som UFOer.

– Nå tror vi at det som skjer her i Hessdalen har utgangspunkt i forhold på vår egen klode.

– Hvordan føles det å bli tatt på alvor av franske og italienske romfartsorganisasjoner, og bli viet et program i National Geographic i USA?

– Det er veldig bra og morsomt at folk endelig begynner å se at her er det et fenomen som ennå ikke har funnet sin forklaring. Vi har muligheten til å finne ut av hva dette her er.

– Er det noen som ler av dere lenger?

– Nei.