Hopp til innhold

Her må brannvesenet også være politi

I Namsskogan må nå brannvesenet utføre både politi- og ambulanseoppgaver. Ordføreren kaller brannfolket for kommunens utrykningsteam.

Bussulykke i Namsskogan

Fire personer døde i bussulykken i Namsskogan sommeren 2014. Ofte må brannfolkene i kommunen ta på seg både politi- og ambulanseoppdrag når det skjer ulykker i den langstrakte kommunen lengst nord i Nord-Trøndelag.

Foto: Ingvild Kirkedam / Namdalsavisa

Stian Brekkvassmo og Frode Bjørhusdal

Ordfører Stian Brekkvassmo (til venstre) og brannsjef Frode Bjørhusdal i Namsskogan kommune.

Foto: Kjartan Trana/NRK

I Namsskogan er det langt mellom både politifolkene og ambulansene. Skjer det ulykker eller andre alvorlige hendelser må derfor kommunen stole på egne krefter.

– Synes det er ekkelt

– De senere årene er det bare blitt mer og mer ambulanse- og politioppdrag. Særlig siden slutten av 1990-tallet. Jeg synes litt synd på politifolkene som ofte kommer fram til ulykkesstedet når vi er på tur hjem. De synes det er ekkelt, sier brannsjef Frode Bjørhusdal i Namsskogan kommune.

E6 gjennom den langstrakte kommunen lengst nord i Nord-Trøndelag utgjør tre prosent av den samlede E6-strekningen i Norge. Samtidig har rundt 20 prosent av dødsulykkene langs Norges hovedfartsåre skjedd i den samme kommunen. Senest i fjor sommer da en utenlandsk turistbuss veltet, og fire personer døde .

Politiet to timer unna

– Skjer det noe etter klokka 15.30 i Namsskogan er det bare én politipatrulje i regionen, og den er som oftest i Namsos-området. De bruker nesten to timer på å kjøre hit, og da har brannfolkene våre allerede gjort mye av jobben, sier ordfører Stian Brekkvassmo i Namsskogan.

Derfor må kommunen rigge brannvesenet slik at de er klar til å ta både politioppgaver og ambulanseoppdrag. Det kommunale brannvesenet gjør i dag oppmåling etter trafikkulykker, fotografering av ulykkesstedet og trafikkdirigering. I tillegg har de blitt utkalt på alt fra fyllekjøring til selvmordstrusler, slag og hjertestans.

Koster 20.000 kroner

– Jeg mener dette er en slags snikinnføring av statlige oppgaver, som vi i kommunen må betale for. Hver eneste utrykning koster oss minst 20.000 kroner, og da blir dette veldig kostbart for kommunen. Det synes jeg ikke er riktig, sier ordføreren.

Både ordfører og brannsjef understreker at de har et godt forhold til det lokale politiet, men de mener utviklingen går i feil retning.

– Vi bruker så mye penger på utrykninger til alle mulige oppdrag at det ikke blir igjen penger til å kjøpe inn nytt utstyr. Vi sliter derfor med både gammelt og dårlig utstyr, sier brannsjef Frode Bjørhusdal.