Helstekt lammelår

 

Helstekt lammelår
Foto: Jørn Haudeman Andersen / NRK

 

 

  

 Helstekt lammelår

Beregn 400 g lammelår med bein per person.

5 fedd hvitløk
1 ts timian
1 ts knust pepper 
1dl olje, gjerne raps

Hvitløk og krydder knuses i morter og blandes med oljen. Gni inn lammelåret med blandingen.

Stekes i ovn ved å bruke full temperatur til kjøttet er gyllenbrunt.  Sett så ned temperaturen til ca. 90 grader. La låret stå i ovnen ca. 2 timer.

Ris pilaff

2 dl ris, gjerne basmatiris
4 dl kraft eller vann med buljongterning
2 ss finhakket løk
1 fedd hvitløk, finhakket
1dl olje
1 strøken ts salt

Løk og hvitløk freses i olje, risen has i og freses lett. Tilsett kraft og salt og kok opp under omrøring. La risen stå lunt (ca. 90 grader) i 30 minutter. Husk lokk.

Legg risen i form eller bolle og press lett. Hvelv formen på en tallerken ved anretning.

Grønnsaker

100 g sellerirot
100 g gulrot
100 g kålrot
100 g løk, gjerne sjalottløk
100 g brokkolibuketter
100 g smør, til steking
Salt og pepper

Ha smør i en kasseroll. Når smøret er gyllenbrunt, tilsettes løken. Fres lett. Tilsett rotgrønnsakene og fres/stek til de er al dente. Til sist has brokkolibukettene i. Smak til med salt og pepper.

At grønnsakene er "al dente" vil si at de er myke nok til å spises, men skal fortsatt ha litt tyggemotstand.

Saus

Stekesjyen fra lammelåret has i kasserolle. Tilsett lik mengde rødvin. Kokes inn til det halve og jevnes med maizena. Smak til med salt, pepper, timian, rosmarin eller krydder etter eget ønske.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

NRK ANBEFALER

Video fra Trøndelag

Røros viser reklamefilm for over 100 millioner seere
Trafikkdag for årets russ i Nord-Trøndelag. Tema var trafikk og forebyggende arbeid, blant andre relevante tema. Det er Trygg trafikk, politiet, brannvesen og flere etater som arrangerte
27.04.2016 vedtas det at Sør- og Nord-Trøndelag skal slutte å eksisterere, og at det fra og med 1. januar 2018 bare skal være ett Trøndelag.