Helstekt lammelår - Foto: Jørn Haudeman Andersen / NRK
Foto: Jørn Haudeman Andersen / NRK

Helstekt lammelår

 

 

 

  

 Helstekt lammelår

Beregn 400 g lammelår med bein per person.

5 fedd hvitløk
1 ts timian
1 ts knust pepper 
1dl olje, gjerne raps

Hvitløk og krydder knuses i morter og blandes med oljen. Gni inn lammelåret med blandingen.

Stekes i ovn ved å bruke full temperatur til kjøttet er gyllenbrunt.  Sett så ned temperaturen til ca. 90 grader. La låret stå i ovnen ca. 2 timer.

Ris pilaff

2 dl ris, gjerne basmatiris
4 dl kraft eller vann med buljongterning
2 ss finhakket løk
1 fedd hvitløk, finhakket
1dl olje
1 strøken ts salt

Løk og hvitløk freses i olje, risen has i og freses lett. Tilsett kraft og salt og kok opp under omrøring. La risen stå lunt (ca. 90 grader) i 30 minutter. Husk lokk.

Legg risen i form eller bolle og press lett. Hvelv formen på en tallerken ved anretning.

Grønnsaker

100 g sellerirot
100 g gulrot
100 g kålrot
100 g løk, gjerne sjalottløk
100 g brokkolibuketter
100 g smør, til steking
Salt og pepper

Ha smør i en kasseroll. Når smøret er gyllenbrunt, tilsettes løken. Fres lett. Tilsett rotgrønnsakene og fres/stek til de er al dente. Til sist has brokkolibukettene i. Smak til med salt og pepper.

At grønnsakene er "al dente" vil si at de er myke nok til å spises, men skal fortsatt ha litt tyggemotstand.

Saus

Stekesjyen fra lammelåret has i kasserolle. Tilsett lik mengde rødvin. Kokes inn til det halve og jevnes med maizena. Smak til med salt, pepper, timian, rosmarin eller krydder etter eget ønske.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Midtnytt på 60 sekunder mandag 1. september.
I dag feirer et av Norges mest populære radioprogram 20 år. Norgesglasset på NRK P1 har en trofast lytterskare på mellom 600- og 700 tusen lyttere på hver eneste sending.
Drageid leirskole vil at flere utfordrer sine egne grenser og har bygd en helt ny Via ferrata for ungdom og voksne.