Helstekt lammelår

 

Helstekt lammelår
Foto: Jørn Haudeman Andersen / NRK

 

 

  

 Helstekt lammelår

Beregn 400 g lammelår med bein per person.

5 fedd hvitløk
1 ts timian
1 ts knust pepper 
1dl olje, gjerne raps

Hvitløk og krydder knuses i morter og blandes med oljen. Gni inn lammelåret med blandingen.

Stekes i ovn ved å bruke full temperatur til kjøttet er gyllenbrunt.  Sett så ned temperaturen til ca. 90 grader. La låret stå i ovnen ca. 2 timer.

Ris pilaff

2 dl ris, gjerne basmatiris
4 dl kraft eller vann med buljongterning
2 ss finhakket løk
1 fedd hvitløk, finhakket
1dl olje
1 strøken ts salt

Løk og hvitløk freses i olje, risen has i og freses lett. Tilsett kraft og salt og kok opp under omrøring. La risen stå lunt (ca. 90 grader) i 30 minutter. Husk lokk.

Legg risen i form eller bolle og press lett. Hvelv formen på en tallerken ved anretning.

Grønnsaker

100 g sellerirot
100 g gulrot
100 g kålrot
100 g løk, gjerne sjalottløk
100 g brokkolibuketter
100 g smør, til steking
Salt og pepper

Ha smør i en kasseroll. Når smøret er gyllenbrunt, tilsettes løken. Fres lett. Tilsett rotgrønnsakene og fres/stek til de er al dente. Til sist has brokkolibukettene i. Smak til med salt og pepper.

At grønnsakene er "al dente" vil si at de er myke nok til å spises, men skal fortsatt ha litt tyggemotstand.

Saus

Stekesjyen fra lammelåret has i kasserolle. Tilsett lik mengde rødvin. Kokes inn til det halve og jevnes med maizena. Smak til med salt, pepper, timian, rosmarin eller krydder etter eget ønske.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ei skattkiste av et arkiv fra Kongsvold fjeldstue er blitt tilgjengelig. Gamle brev, oppskrifter, handlelister og regnskapbøker kaster nytt lys over den tradisjonsrike fjellstua på Dovre.

Arkivskatt fra Kongsvold

Ei skattkiste av et arkiv fra Kongsvold fjeldstue er blitt tilgjengelig. Gamle brev, oppskrifter, handlelister og regnskapbøker kaster nytt lys over den tradisjonsrike fjellstua på Dovre.

Olavstafetten var et løp med lange tradisjoner i Trondheim. Etter 18 år i dvale, skal den gjenoppstå nå i vår.

Olavstafetten gjenoppstår

Olavstafetten var et løp med lange tradisjoner i Trondheim. Etter 18 år i dvale, skal den gjenoppstå nå i vår.

Mange bruker påska til vårrengjøring.

Flere hundre meter kø for å tømme avfall

Mange bruker påska til vårrengjøring.