Helstekt lammelår - Foto: Jørn Haudeman Andersen / NRK
Foto: Jørn Haudeman Andersen / NRK

Helstekt lammelår

 

 

 

  

 Helstekt lammelår

Beregn 400 g lammelår med bein per person.

5 fedd hvitløk
1 ts timian
1 ts knust pepper 
1dl olje, gjerne raps

Hvitløk og krydder knuses i morter og blandes med oljen. Gni inn lammelåret med blandingen.

Stekes i ovn ved å bruke full temperatur til kjøttet er gyllenbrunt.  Sett så ned temperaturen til ca. 90 grader. La låret stå i ovnen ca. 2 timer.

Ris pilaff

2 dl ris, gjerne basmatiris
4 dl kraft eller vann med buljongterning
2 ss finhakket løk
1 fedd hvitløk, finhakket
1dl olje
1 strøken ts salt

Løk og hvitløk freses i olje, risen has i og freses lett. Tilsett kraft og salt og kok opp under omrøring. La risen stå lunt (ca. 90 grader) i 30 minutter. Husk lokk.

Legg risen i form eller bolle og press lett. Hvelv formen på en tallerken ved anretning.

Grønnsaker

100 g sellerirot
100 g gulrot
100 g kålrot
100 g løk, gjerne sjalottløk
100 g brokkolibuketter
100 g smør, til steking
Salt og pepper

Ha smør i en kasseroll. Når smøret er gyllenbrunt, tilsettes løken. Fres lett. Tilsett rotgrønnsakene og fres/stek til de er al dente. Til sist has brokkolibukettene i. Smak til med salt og pepper.

At grønnsakene er "al dente" vil si at de er myke nok til å spises, men skal fortsatt ha litt tyggemotstand.

Saus

Stekesjyen fra lammelåret has i kasserolle. Tilsett lik mengde rødvin. Kokes inn til det halve og jevnes med maizena. Smak til med salt, pepper, timian, rosmarin eller krydder etter eget ønske.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Eva Laukøy i lengre samtale med Ellinor Marita Jåma i studio
Distriktsnyheter Trøndelag (Sør- og Nord Trøndelag, TV
Børge Pedersen tolket "Til ungdommen" under minnemarkeringen av 22. juli i Rådhusparken.