Haukehospits hos hønseoppdretter

Hønsehauken Knut-Arild har brukt de syv siste månedene på å bli frisk hos en av dem som burde hate han mest.

Hønsehauken Knut-Arild har bodd hos hønseoppdretter Fredrik Vognild de siste syv månedene. Nå er han frisk nok til å fly igjen.

Knut-Arild skulle bare ha litt mat fra flokken til hønseoppdretter Fredrik Vognild da han skadet vingen sin. Nå har han bodd hos oppdretteren i over syv måneder.

Den skadde hønsehauken har brukt de siste halvåret e på å hvile og helbredes, men ikke der man skulle tro. Hospitset har nemlig vært i kjelleren til hos høne- og kyllingoppdretter Fredrik Vognild på Lundamo i Sør-Trøndelag.

– Dette er jo egentlig en av erkefiendene til oss som driver med høns, den og reven, sier Vognild.

Skadet seg på tjuvferd

Knut-Arild ble skadet da han prøvde å ta for seg av hønene som tilhører Vognild like før jul i fjor.

Likevel bar ikke oppdretteren nag mot den tjuvaktige rovfuglen. Han har heller gitt opp både sin egen tid og sin egen næring for å få Knut-Arild opp blant skyene igjen.

Fuglevennen har matet hønsehauken med over femti høner på de siste syv månedene, alt for å få Knut-Arild frisk.

Naturlige fiender

Hønsehauken er en rovfugl som for det meste spiser annen fugl og små pattedyr, men også større bytte som harer og kaniner. Hønsehauk er et vanlig syn over hele Norge.

Nyklekkede kyllinger og fullvoksne høner er et favorittmåltid for rovfuglarten, og mange oppdrettere sliter med at den tar seg til rette på deres område.

Derfor er det oppsiktsvekkende at hauken Knut-Arild har fått komme seg tilbake på vingene hos nettopp Fredrik Vognild, og at han gitt fra sin egen lomme for å få den frisk igjen.

– Jeg synes det er et privilegium å ha få hjulpet hauken, den har tross alt livets rett og skal være her, sier oppdretteren.

Video fra Trøndelag

Direkte fra midtnytt tirsdag.
Organisasjonen MOT kan forsvinne fra mange videregående skoler i Nord-Trøndelag. Fylkeskommune har nå kutta samarbeidet. Dermed er det opp til hver enkelt skole å betale for det arbeidet organisasjonen gjør.
Berlinerfilharmonikernes Europakonsert finner i år utrolig nok sted på Røros. I den vakre barokke Røros kirke kommer et av verdens beste orkestre under ledelse av sjefdirigent Sir Simon Rattle med musikk av Grieg, Mendelssohn og Beethoven og fiolinsolist er vår egen Vilde Frang. Konserten sendes direkte i en lang rekke land i Europa og Asia, og den markerer både orkesterets stiftelsesdag og Røros som et unikt sted som står på Unescos verdensarv-liste. Kommentator Arild Erikstad.