Hopp til innhold

Må gå gjennom våt myr til jobben

Alvhild Grønseth i Haltdalen må gå gjennom en våt myr eller over en ødelagt bru for å komme seg til jobb. Én måned etter flommen er fortsatt umulig å komme til Bergangårdene ved Gildseth med bil.

Alvhild Grønseth på vei gjennom skogen.

Alvhild Grønseth må gå gjennom skogen når det er mye vann i elva. Da våger hun ikke gå over den ødelagte brua.

Foto: privat / NRK

Alvhild Grønseth

Alvhild Grønseth håper tiden med å gå gjennom skogen eller over en ødelagt bru snart er over.

Foto: privat / NRK

– Brua krenger 15 grader. Vi kan til nød gå på den når det er lite vann i elva, men det er håpløst å kjøre.

Dermed må Alvhild Grønseth og tre andre fastboende i Gildseth i Haltdalen gå over en bløt myr for å komme seg ned til hovedveien når det er mye vann i elva.

Må gå gjennom skogen

– Jeg ble forkjølet da jeg gikk over myra på vei hjem fra nattevakt onsdag morgen. Elva var for stor til at jeg turde gå over brua, dermed måtte jeg gå gjennom skogen og ble bløt.

Holtålen kommune ble rammet av flom den 16. august.

Voldsom nedbør og storflom førte til at blant annet Ålen sentrum så ut som et krater etter å ha blitt rammet av Gaulas herjinger.

Flere grender ble isolert, men de fleste fikk tilbake veiforbindelsen i løpet av kort tid. – Bortsett fra brua på veien som fører hjem til Alvhild Grønseth og tre andre i Gildseth.

– Det verste er at vi driver med sau. Jeg skulle levert sauer, og vi trenger fôr til dem. Dette hadde ikke vært en så stor sak hvis vi ikke hadde drevet gårdsbruk.

Har fått lurt gjennom bilene sine

John Kristian Grønseth på vei over brua

John Kristian Grønseth på vei over den skakke brua.

Foto: privat / NRK

En av hytteeierne tok for en stund siden sjansen på å krysse den våte myra med bil når elva begynte å gå ned. Da de fastboende så at det gikk bra, fikk de også kjørt bilene sine over til den andre siden av myra.

Men de må fortsatt gå omtrent 600 meter med myrvann oppover støvlene, og enda noen kilometer for å komme til bilen.

– Jeg ble forbannet da jeg en uke etter flommen hørte rådmannen fortelle på radioen at alt skulle være bra. Jeg ringte han og spurte om han hadde sett brua vår.

Rådmannen ringte for å beklage

Rådmann i Holtålen Marius Jermstad tok seg en tur til den ødelagte brua, og måtte ringe for å beklage.

– Brua var verre enn han trodde. Etter han fikk sett den har han stått på for saken, sier Grønseth.

Men det tar likevel tid å få ordnet veiforbindelse til Bergangårdene ved Gildseth.

Skal bygge ny veg gjennom skogen

– Det er ikke bare, bare å få opp en nu bru. Det er ikke gjort over natta. Den aktuelle løsningen er derfor å bygge en ny vei bak skogsbilveien. Her er det meste på plass, sier Jermstad til NRK.

Kommunen har fått tillatelse av grunneieren Statskog til å bygge av veien. Kommunen skal også stå for betalingen. Dermed er det håp om å få en vei innen jul for Alvhild Grønseth.

– Det er bra, de kan gjøre mye på to uker. Hvis ikke de kommer i gang snart, trenger fortsatt hjelp til å få tak i mat til sauene mine.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.