Hopp til innhold

Har bedre kontroll på lakselusa

Oppdrettsnæringen kan puste litt lettere i år. For det ser ut til å være færre lus på laksen enn de siste årene.

Lakselus

Lakselusa har skapt store problemer for norsk oppdrettsnæring de siste årene.

Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

John Bjarne Falch

John Bjarne Falch er avdelingssjef i Mattilsynet.

Foto: Kjartan Trana / NRK

Nye tall fra Mattilsynet viser at oppdrettsnæringa har bedre kontroll på lakselusa enn på mange år. For lusa skader laksen og påfører oppdretterne økonomiske tap.

– Dette skjer selv om parasitten som angriper både oppdrettslaks og villfisk har blitt resistent mot legemidler, sier avdelingssjef John Bjarne Falch i Mattilsynet.

Forebygging fungerer

For strategien med å forebygge i stedet for å behandle med kjemikalier ser ut til å fungere, mener Falch.

– Oppdretterne har nå alternative måter å bekjempe lusa på nå når legemiddelsporet ikke fungerer lenger. Det står også færre laks i sjøen fordi mye er blitt slaktet ut fordi luseproblemene ble uhåndterlige, sier han til NRK.

Oppdrettsnæringa har de siste årene slitt med store luseproblemer, og derfor er det brukt så store mengder med kjemikalier at de nesten ikke virker lenger.

– Første kvartal i år viser mye bedre resultater enn de siste årene. Vi har mange færre overskridelser av lusegrensa som er ei halv voksen hunnlus per laks. Det er dramatisk forskjell fra i fjor og året før, sier John Bjarne Falch.

Luseskjørt og rensefisk

NRK Trøndelag har fulgt utviklingen innen oppdrettsnæringen og sett på hvordan strategien for å bekjempe lakselusa er forandret. Alt fra luseskjørt, til foring på dypt vann brukes for å unngå lus.

Det velges bedre lokaliteter, og det produsere og brukes mye mer rensefisk i anleggene.

– Likevel vil vi nok merke lusa også i år når temperaturene i sjøen stiger og dagslyset kommer. Men det ser altså langt bedre ut, mener Falch.