Hopp til innhold

Teppe rører folk til tårer

22. juli lå teppet vått og ødelagt i resepsjonen i regjeringskartalet. Nå rører kunstneren Hannah Ryggens vevde bilde folk til tårer.

Margrethe Hopmo og Ragnhild Haugan
Foto: Ingrid Lindgaard Stranden, NRK

"Vi lever på en stjerne" ble vevd av Hannah Ryggen og var ferdig i 1958. Frem til 22. juli 2011, hang det i regjeringskvartalet i Oslo.

Daglig leder Hannah Ryggen-sentret Terje Brattberg

Daglig leder ved Hannah Ryggen-sentret Terje Brattberg.

Foto: Ingrid Lindgaard Stranden, NRK

Nå setter det følelser i sving på Ørlandet i Sør-Trøndelag

– Det er overveldende å ha teppet her. Folk har sett på bildet, det har kommet mange, og det har til dels vært sterke følelser ute og gått når man har sett teppet. Folk setter pris på å se det, sier daglig leder ved Hannah Ryggen-senteret i Ørland, Terje Brattberg.

Kontrast til kjærlighet

Bildet var et bestillingsverk fra arkitekten av regjeringskvartalet i 1956. I to år vevde kunstneren Hannah Ryggen bildet på loftet i ateliéet sitt ved katedralskolen i Trondheim før det ble overrekt Statsbygg og hengt opp i regjeringskvartalet.

Budskapet i bildet er kjærlighet. Etter 22. juli var det usikkert om det var mulig å berge det tolv kvadratmeter store vevde bildet.

– Det var en meget spesiell oppgave for oss. Da vi pakket opp bildet og rullet det ut, røy det glasskår og trefliser ut av teppet. Det var dekket av hvitt støv, og hadde en helt spesiell lukt. Plutselig var 22. juli tett på oss. Det ble en veldig sterk opplevelse, sier avdelingsleder ved bevaringstjenestene ved Museumssenteret i Hordaland, Inger Raknes Pedersen.

Bevaringstjenesten ved museumssentret i Hordaland

Inger Raknes Pedersen og tekstilkonservator Ida Areklett.

Foto: Bevaringstjenestene

Museumssenteret fikk i oppgave å forsøke å restaurere og berge kunstverket. I den jobben hadde tekstilkonservatorene mange alternativer for hvordan jobben kunne gjøres, men endte på løsningen med å la sporene etter bomben være synlige i teppet.

Terroren en del av bildet

I regjeringskvartalet hang bildet godt synlig ved resepsjonen.

–"Vi lever på en stjerne" viser mann og kvinne. Det kommuniserer hensynet til medmennesket. Kunstneren bruker mye symbolikk i teppet, og sa selv at hun ville at politikerne som gikk forbi teppet daglig skulle bli påminnet og tenke på sine medmennesker, sier Brattberg.

Nederst til høyre i bildet er det en stor flenge. Den er godt synlig, men føyer seg allikevel langs kanten av en oval form Ryggen har vevd gjennom hele bildet.

– Vi mener det er helt i Hannah Ryggen sin ånd, som det politiske mennesket hun var, å la en del av sårene i teppet få stå igjen. Den politiske handlingen, som terroren var, er blitt en del av teppets historie. Det var en terrorist som sto for bortimot det motsatte av det Hannah Ryggen sto for, sier Brattberg.

Nå henger teppet ved Hannah Ryggen-senteret i Ørland. Her bodde Hannah Ryggen i mange år.

Skal tilbake til Oslo

Margrethe Hopmo og Ragnhild Haugan synes det er godt å se bildet utstilt sammen med andre verk av kunstneren, og også i samme rom hvor malerier av Ryggen sin ektemann, Hans Ryggen er utstilt.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Bombekrateret og hullet gjennom Høyblokka like etter eksplosjonen

Bombekrateret og hullet gjennom høyblokka like etter eksplosjonen

Foto: Espen Naumann
"vi lever på en stjerne" Hannah Ryggen

Deler av teppet fikk store skader.

Foto: Oyvind Johnsen

– Hvilke tanker gjør du deg rundt at bildet er skadet?

– Flengen i bildet, understreker motivet. Man må være bevisst på hva slags valg man må ta, og følge med på de rundt oss, og inkludere andre mennesker i fellesskapet, sier Hopmo.

– Det var viktig å ikke fjerne sporene fra terrorhandlingene helt, fordi teppet har en sterk helhet i seg. Kontrastene mellom innholdet i teppet, og det teppet ble utstatt for er så store. Allikevel, selv om bildet har en flenge, er det helheten med Hannahs kjærlighetsbudskap som kommuniseres. Det er viktig, sier Raknes Pedersen.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Bevaringstjenesten ved museumssentret i Hordaland, bilde av Hannah Ryggen

'Vi lever på en stjerne', rett etter at det ankom Bevaringstjenesten i Hordaland

Foto: Bevaringstenestene

"Vi lever på en stjerne" vil etter all sansynlighet bli utstilt på Ørlandet mesteparten av tiden fram til en ny regjeringsbygning er på plass, og bildet kan returnere til Oslo.

I Februar 2014 deltar det på en utstilling på Høvikodden.

– Vi er veldig glade, stolte og en smule rørt over å ha fått bildet hit. Det er veldig artig å kunne stille ut et av hennes hovedverk, kanskje hovedverket, i hennes kunst, sier Brattberg.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.