Hopp til innhold

Hadde skarp granat fra Hegra festning

I flere tiår hadde Geir Fordal en 16 kilo tung granat liggende i smia. Forsvaret finner fortsatt bomber og granater, mer enn 70 år etter 2. verdenskrig.

Granater

Fortsatt finner Forsvaret mange slike granater fra 2. verdenskrig rundt om i Norge. Dette er noen av granatene som er funnet ved Hegra festning.

Foto: Borgar Sagbakken/NRK

Geir Fordal

Geir Fordal hadde granaten liggende på gården i mange år.

Foto: Borgar Sagbakken/NRK

Det var Geir Fordals far som i sin tid fikk tak i granaten etter kampene mellom norske og tyske soldater ved Hegra festning i 1940 .

Lå i smia

– Det var en artillerigranat som siden ble liggende i smia hos oss. Det var nok mange gutter som ønsket å åpne den, men heldigvis var den såpass skadd at det ikke gikk an. Jeg var lenge usikker på om den var skarp, men det var ikke tvil, sier Geir Fordal til NRK.

Da han endelig fikk varslet politiet, så gikk det ikke lang tid før spesialmannskaper fra Forsvaret kom på besøk.

– De slo fort fast at det var en skarp granat. De tok den med seg og sprengte den i et steinbrudd like ved, sier Fordal.

Hegra festning

Egil Arne Grønseth fra festningens venner er overbevist om at den 16 kilo tunge granaten kom fra Hegra festning.

– De norske styrkene slapp de tyske soldatene langt inn mot sperringen og skjøt dermed granatene mot dem. Det var datidens klasebomber, og det nyttet ikke å gjemme seg på grunn av alle splintene fra granatene, forteller Grønseth.

De tyske troppene led store tap, og trakk seg tilbake for en periode. Etter drøye tre uker ga de norske styrkene opp på grunn av sykdom og matmangel. Men flere granater kan ligge i området.

– Det ligger nok fortsatt mange blindgjengere rundt om i naturen her. Men de er overgrodde i dag, og vanskelige å finne, sier Grønseth.

Livsfarlig

Orlogskaptein Wiggo Kolsvik i Forsvarets operative hovedkvarter sier de fortsatt får meldinger om granater fra krigens dager. I verste fall kan gammelt krigsmateriell ta livet av folk hvis de skulle eksplodere.

– Det er veldig viktig å la granatene ligge i ro. Ta heller et bilde, og ta kontakt med politiet. Da vil de varsle oss, slik at vi kan uskadeliggjøre granatene, sier Kolsvik.