Hopp til innhold

Gynekolog: – Sykehus bør satse på inseminasjon

Mange par benytter seg av prøverørsbefruktning for å bli gravide, men en ny studie viser at inseminasjon kan være like effektivt. – Dette bør sykehusene se nærmere på, sier gynekolog.

Prøverørsbefruktning

Norsk gynekolog mener sykehusene i landet bør se nærmere på muligheten for inseminasjon.

Foto: Monkey Business Images / Colourbox

Den nederlandske studien, som er publisert i januarutgaven av BMJ, har tatt for seg 602 par som enten er uforklarlig barnløse, eller der mannen har lett nedsatt sædkvalitet.

– Det studien viser er at det over tid er like effektivt å gjennomføre en inseminasjon som å gjennomføre prøverørsbehandling. Studien viser også at inseminasjon kan spare parene både for tid og penger, sier gynekolog Liv Bente Romundstad til NRK.

Romundstad er post.doc. ved Institutt for Samfunnsmedisin ved NTNU og gynekolog ved Spiren Fertilitetsklinikk. Hun har også skrevet en kommentar for BMJ til studien.

Det var Dagens Medisin som først omtalte saken.

Like mange ble gravid

I studien ble parene vilkårlig valgt ut til å motta prøverørsbehandling eller inseminasjon med kontrollert stimulering av eggstokkene.

– Over en periode på åtte måneder ble like mange av parene gravide av inseminasjon som av prøverør. Inseminasjon kan kreve flere forsøk enn ved prøverør, men det viste seg at det gikk like fort, sier Romundstad til NRK.

Uklare regler

Romundstad forteller at dette er solide funn og en troverdig studie som er gjort av høy kvalitet fra kompetente fertilitetseksperter, og at resultatene bør sette inseminasjon i et nytt lys.

De siste årene har man nemlig nesten ikke utført inseminasjon ved norske sykehus.

– I Norge er det uklare regler når det kommer til støtteordninger på inseminering, der hvert par får økonomisk støtte til tre forsøk gjennom det offentlige. Ettersom det er større sjanse per forsøk for å lykkes med prøverør, har man anbefalt dette fremfor inseminasjon, mener Romundstad.