Hopp til innhold

Grunneieren krever åtte millioner

Grunneieren i Kattmarka utenfor Namsos krever åtte millioner kroner i erstatning fra Namsos kommune og staten etter raset 13. mars i 2009.

Kattmarka over fem år etter raset

Rasområdet i Kattmarka er fortsatt ikke ryddet, fem og et halvt år siden kvikkleireraset gikk.

Foto: Kjartan Trana / NRK

Sturla Heia

Grunneier Sturla Heia krever åtte millioner kroner i erstatning etter raset i Kattmarka.

Foto: Tariq Alisubh/NRK

Mandag startet den andre uka i erstatningssaken 21 hytteeiere og fastboende i Kattmarka har anlagt mot Namsos kommune og staten. De krever erstatninger utover det de har fått i forsikringspenger etter det store raset som tok med seg ti hus og hytter i 2009.

– Vanskelig tid

– Det har vært ei veldig vanskelig tid for meg som grunneier. Mange har spurt meg hvorfor det ikke er ryddet i rasgropa. Årsaken er at jeg ikke er blitt enig med Namsos kommune, fortalte grunneier i Kattmarka, Sturla Heia, i Namdal tingrett mandag formiddag.

Han krever åtte millioner i kroner i erstatning etter kvikkleireraset. Bakgrunnen for kravet er tapte inntekter fra festekontraktene i rasområdet, tapt beiteland for husdyr og ikke minst fordi han ikke får realisert et utbyggingsprosjekt med 17 boenheter.

– Den eneste muligheten jeg ser for meg i selve rasområdet er å utnytte det til beiteland. Jeg har hatt sauer der de siste årene, men det må ryddes og ordnes før det blir fullgodt beiteland, sa Heia i retten.

Har hatt kontakt

Kart Kattmarka

Kattmarka slik det ser ut fra lufta i dag.

Han har vært i kontakt med Namsos kommune flere ganger for å bli enig om hvem som skal betale for oppryddingen i Kattmarka.

– Det har vært veldig frustrerende å ikke få noe klart svar fra kommunen om dette, sa han i retten.

Sturla Heia har tidligere krevd 500.000 kroner fra Namsos kommune for å rydde rasområdet. Bakgrunnen for kravet er at raset ble utløst under sprengningsarbeid på en kommunal veg.

– Jeg føler ikke å ha kommet noen vei med kommunen i dette spørsmålet, men nå under rettssaken har de spurt meg om jeg ikke kan rydde i området. Nå venter jeg bare på et tilbud fra dem, sa Heia til NRK etter at han var ferdig med sin forklaring i retten mandag formiddag.

Dermed ser det ut til at rasområdet endelig kan bli ryddet, over fem og et halvt år etter at raset gikk.