Hopp til innhold

Gode karakterer – får ikke plass

Sivert Aune fra Trondheim er en av rundt 500 trønderske ungdommer som ennå ikke har fått lærlingplass i høst.

Sivert Aune

Sivert Aune vil bli industrimekaniker, men står fortsatt uten lærlingplass.

Foto: Privat

Han gikk ut fra Byåsen videregående skole i vår og skal blir industrimekaniker. Aune har gode karakterer og lite fravær, men har fortsatt ikke fått den lærlingplassen han trenger for å få fullført utdanningen sin.

– Ikke enkelt

– Det er ikke enkelt. Jeg har søkt flere steder, og jeg har besøkt bedrifter uten å få napp. Svaret er ofte at de har lærling fra før, men at det kan bli en mulighet neste høst, sier Sivert Aune.

Han er villig til å flytte rundt i hele landet for å få fullført utdanningen sin, og har slett ikke gitt opp.

– Nei, jeg sender stadig ut søknader og jobber med saken. Får jeg ikke lærlingplass må jeg ta et tredje år på Byåsen videregående, men jeg hadde jo helst ønsket å komme ut i arbeidslivet som industrimekaniker, sier Aune.

– Økonomisk oppbremsing

Herdis Floan er fagsjef for fagopplæringa i Sør-Trøndelag, og vet hvor vanskelig det er for øyeblikket å få seg lærlingplass i Trøndelag. I Nord-Trøndelag er 40 prosent av søkerne uten lærlingplass, og i Sør-Trøndelag er tallet 25 prosent.

– Det skjedde noe i vår eller tidlig i sommer. Bedriftene er blitt mer forsiktige med å ta inn lærlinger. Det er tydeligvis usikre tider i flere bransjer. Enkelte dropper da lærlingene, og det skjer fordi det ser ut til å være en oppbremsing i økonomien, sier Floan.

Hun sier det spesielt er vanskelig å få lærlingplass innen bygg og anlegg, teknisk og industriell produksjon, helsefag og som barne- og ungdomsarbeider.

Roar Aas

Roar Aas i Fellesforbundet mener mange bedrifter tenker for kortsiktig når de leier inn utenlandsk arbeidskraft.

Foto: Fellesforbundet

– Dette er ofte et like stort problem innen offentlig sektor der de har bruk for helsearbeidere. I bygg og anlegg er det også en utfordring at bedriftene må ha folk på kort varsel, og da prioriteres det å leie inn arbeidskraft fra utlandet, sier Floan.

– Tenker kortsiktig

Roar Aas i Fellesforbundet mener mange bedrifter tenker alt for kortsiktig.

– Særlig gjelder det innen byggebransjen og industrien. Mange prioriterer å leie inn arbeidere fra utlandet istedenfor å ta inn lærlinger. Det mener jeg ofte kan være for kortsiktig tenkt. Jeg er særlig skuffet over de større aktørene i industrien, sier Aas.

Fellesforbundet opplyser at i enkelte bedrifter er rundt halvparten av arbeiderne leid inn. Roar Aas vil at flere skal gjøre som blant annet Trondheim kommune, nemlig prioritere bedrifter som tar inn lærlinger.

– Det vil jo stimulere næringslivet til å være mer aktive i forhold til lærlingplasser. Det er ikke riktig at større bedrifter har mange innleide arbeidere, og ingen lærlinger, mener han.

– Tar inn lærlinger

Regiondirektør Merethe Storødegård i Næringslivets Hovedorganisasjon mener dette blir en feil problemstilling.

– Våre bedrifter er stort sett opptatt av å ta inn lærlinger. Det er greit med innleid arbeidskraft for en periode, men over tid skal vi satse på rekruttering. Så det blir feil å si at næringslivet ikke satser på lærlingene, mener hun.

– Enkelte ganger må arbeidsoppgaver løses på kort varsel, og da må det leies inn arbeidskraft. Men de seriøse bedriftene satser selvsagt på å rekruttere ansatte selv gjennom lærlingordningen, mener Storødegård.