Hopp til innhold

Går flere mil for yngre demente

Inger Ramberg Røthe tar opp kampen for at flere unge med demens skal få et mer tilrettelagt tilbud enn i dag. Derfor tar hun beina fatt og går fra Steinkjer til Høylandet.

Inger Ramberg Røthe tar opp kampen for at flere unge med demens skal få et mer tilrettelagt tilbud enn i dag. Derfor tar hun beina fatt og går fra Steinkjer til Høylandet.

SE VIDEO: Inger Ramberg Røthe går 12 mil for å rette oppmerksomhet mot yngre demente. Hun mener det bør være et mer tilrettelagt tilbud for dem enn det er i dag.

– Jeg har tenkt å klare det, men det kan ta tid, det synes jeg derimot er helt greit. Fokuset er på de yngre demente som ikke har et brukbart tilbud, sier Inger til NRK.

Fikk Alzheimer som 67-åring

Inger Ramberg Røthe

Inger Ramberg Røthe vil ta opp kampen for at yngre demente skal få et mer tilrettelagt tilbud.

Foto: Frank Almås / NRK

Ektemannen til Inger var bare 67 år gammel da han fikk diagnosen Alzheimer, 20 år etter bryllupsdagen deres. Nå bor han på sykehjem.

– Jeg vil at yngre demente skal få et tilbud slik at de får et verdig liv mens de enda kan, sier hun.

Inger vil at yngre demente skal få et tilrettelagt tilbud i alle kommuner.

– Jeg skulle ønske det var på plass allerede, for jeg er redd det er for seint for min mann når det en gang kommer en ordning. Likevel tenker jeg at arbeidet ikke er forgjeves, for da blir det et tilbud til alle som kommer etter, sier hun.

(Artikkelen fortsetter under):

Yngre med demens

Ektemannen til Inger Ramberg Røthe var bare 67 år gammel da han fikk diagnosen Alzheimer. Nå bor han på sykehjem.

Foto: Frank Almås / NRK

– Møter folk i samme situasjon

Lavollen aktivitetssenter i Trondheim er en av få som har et tilbud til yngre folk med demens. Anne Lise Trahaug er en av de 15 unge beboerne som har diagnosen, men som er i en tidlig fase av sykdommen.

– Det fellesskapet som er her er veldig positivt. Alle tar hensyn til hverandre, sier Trahaug til NRK.

Prosjektmedarbeider ved senteret, Ketil Beer Johansen, forteller at de som får demens ofte får en brå avslutning på yrkeslivet.

– Så det er viktig at de har noe å gå til og at de får møte folk som er i samme situasjon, slik at de kan dele erfaringer og tanker rundt det å være syk. Samtidig legger vi vekt på de skal være fysisk aktive, det er viktig, sier Johansen til NRK.

(Artikkelen fortsetter under):

yngre med demens

Anne Lise Trahaug har demens og trives godt ved Lavollen aktivitetssenter i Trondheim. Her sammen med prosjektmedarbeider ved senteret, Ketil Beer Johansen.

Foto: Stein Lorentzen / NRK

Mener kommunene bør gå sammen

Marte Kvello

Lege og stipendiat ved Sykehuset Levanger i Nord-Trøndelag, Marte Kvello.

Foto: Frank Almås / NRK

Lege og stipendiat ved Sykehuset Levanger i Nord-Trøndelag, Marte Kvello, kartlegger unge med demens. Hun mener kommunene nå bør gå sammen for å gi dem et bedre tilbud.

– Det er godt utbygd i forhold til den eldre generasjonen, men for yngre og spesielt dem i en tidlig fase, er det nesten ingenting. Dette gjelder dem som egentlig klarer seg nokså godt, men som ikke fikser å være i jobb, sier Kvello til NRK.

Legen sier de forstår at hver enkelt kommune ikke kan ha et slikt opplegg for alle, men mener de må begynne å tenke interkommunalt.