Hopp til innhold

Frykter helsekutt etter budsjettsmell

Budsjettsmellen for ambulansetjenesten i Midt-Norge er et resultat av rødgrønn ideologi. Det mener Høyre og FrP, som frykter store konsekvenser for behandlingstilbudet i regionen.

Ambulanse

Ambulansetjenesten i Helse Midt-Norge vil overskride budsjettet med 126 millioner kroner i år.

Foto: Sissel Helen Kvalvik / NRK

I går skrev TV2 om budsjettsmellen på 126 millioner i ambulansetjenesten i Midt-Norge.

Gruppeleder for Høyre på fylkestinget i Sør-Trøndelag, Torhild Aarbergsbotten, er ikke overrasket over overskridelsene og kaller det for rødgrønn ideologi som koster.

– Dette kommer ikke som noen overraskelse. Det er en krise som i høyeste grad er varslet, sier Aarbergsbotten.

Først og fremst er hun bekymret over konsekvensene dette vil få for for pasientene i Midt-Norge.

Ubegrunnet frykt

– Jeg frykter nedlagte ambulansestasjoner og en dårligere vaktdekning innenfor ambulansetjenestene. Overskridelsene er så store at de også vil få konsekvenser for behandlingstilbudet i regionen, sier Aarbergsbotten.

Styreleder i Helse Midt-Norge, Marthe Styve Holte, mener denne frykten er helt ubegrunnet, og sier reaksjonene minner om krisemaksimering.

– Disse pengene vil ikke bli tatt fra de andre helseforetakene, men fra det budsjetterte overskuddet til Helse Midt-Norge, sier Styve Holte.

Pengene vil påvirke investeringsmulighetene til helseforetakene, men det vil ikke bli gjort kutt i driften på dette tidspunktet.

– Ambulansetjenesten jobber aktivt med å få ned den varslede budsjettoverskridelsen, sier hun til NRK.

Får støtte fra Frp

Aabergsbotten får støtte fra Sivert Bjørnstad som sitter i Fylkestingets komite for regional utvikling.

– Alle var fornøyde med det private tilbudet, og når endringen ble gjort var det en politisk og ideologisk drevet handling, sier Bjørnstad.

Han peker spesielt på Arbeiderpartiet, som han mener må ta størsteparten av skylden for budsjettoverskridelsen.

– Ikke ideologi som sto bak

Anklagene om at ideologi har overstyrt fagvurderinger og økonomi reagerer Tore O. Sandvik. fylkesordfører i Sør-Trøndelag, skarpt på.

– Dette var ikke en ideologisk styrt handling. Det var helsefaglige vurderinger, med støtte i Helsedirektoratets brede fagutredning, som lå til grunn når ambulansetjenesten ble lagt inn under det offentlige, sier Sandvik.

Han sier videre at ambulansetjenesten ikke bare er en ren transporttjeneste, da det livreddende arbeidet oftest startes allerede i sykebilen. Han peker også på at det alltid er en reell fare for at private foretak kan gå konkurs, noe som i verste fall ville føre til at et helseforetak sto uten ambulansedrift.

– Alle helseforetakene i Helse Midt-Norge gikk inn for dette, med unntak av Sunnmøre, også administrasjonen ønsket offentlig ambulansedrift, men ønsket å vente med å innføre dette, skriver Sandvik i en e-post.

Helsedirektoratet gikk også ut i en rapport i mars 2009 og anbefalte at ambulansedriften skulle være styrt gjennom helseforetakene.

Ambulansetjenesten er per dags dato drevet av det offentlige i alle regioner av landet, med unntak av Hedmark og Oppland hvor det arbeides med å få disse inn under offentlig styring.