Hopp til innhold

Fra geit til industri

Leksvik har gått fra å være en geitekommune, til en industrikommune. Og fortsatt lever gründerånden i beste velgående.

Strøm og Sundseth

Ordfører Einar Strøm og Arne Ivar Sundseth i Lyng Protech har stor tro på industrien i Leksvik.

Foto: Grete Thobroe/NRK

De siste tiårene har vært som et eventyr for industrikommunen ved Trondheimsfjorden. Anført av den legendariske gründeren Bjørn Lyng, er Leksvik blitt en svært viktig industrikommune.

600–700 arbeidsplasser

Ordfører Einar Strøm er stolt over det de har fått til, og tar oss gjerne med i verkstedhallene i Vanvikan.

– For oss som kommune er det helt avgjørende at vi har 600–700 industriarbeidsplasser her, og en industri vi tror har en spennende framtid. Det gjør mye i det daglige, men det skaper også optimisme for framtida, sier Strøm til NRK.

For noen år siden forsvant store arbeidsplasser som Oras og Elsafe fra Leksvik, og mange trodde kanskje også at optimismen forsvant. Men ikke i Leksvik.

– Folk i Leksvik har alltid bodd i ei bygd med små gårder, og det var helt nødvendig å skaffe seg et utkomme i tillegg. Derfor ble det mange flinke snekkere her. Om vinteren laget de tønner, kopper og ski, og de fineste skiene i Skimuseet i Holmenkollen er fra Leksvik, sier Einar Strøm.

5000 geiter

Da krigen sluttet i 1945 var det 5000 geiter i Leksvik, men da startet også industrieventyret i kommunen. Og i verkstedhallene i Vanvikan lever industrien og gründerånden i beste velgående. Mye av æren for det har Bjørn Lyng og hans etterkommere.

Reza Hezari

Reza Hezari og hans bedrift leverer utstyr til offshoreindustrien.

Foto: Grete Thobroe/NRK

– Industrien er bygd opp gjennom mange år, og man tror egentlig at alt er mulig. Industrien har lyktes mange ganger, og det er artig å leve i slike miljøer. Heldigvis har vi mange med kapital som har stått løpet ut. Lyng-familien er et enestående eksempel på det, og de betyr fortsatt mye for kommunen, fortsetter ordføreren.

Inne i verkstedhallen møter vi en som synes det er artig å leve i et sånt miljø. Reza Hezari er daglig leder i selskapet Inrigo. En av rundt 20 bedrifter som holder til her.

– Vi er en bedrift som lager konstruksjoner for offshoreindustrien. Det siste vi leverte var en kjemipakke til Goliat-plattformen. Den største modulen var 19 meter lang, fire meter bred og fem meter høy. Den veide 85 tonn, forteller Hezari.

Startet med kloakkrør

Mye har skjedd siden Bjørn Lyng startet sin produksjon av kloakkrør for mange tiår siden, og bredden i industriproduksjonen i Leksvik er stor.

– Vi har en stor bredde, og blant annet en plastbedrift som leverer små helikoptre til det britiske forsvaret. Den veier 16 gram, og hver enkelt soldat skal ha en slik i lomma, sier Einar Strøm.

Industri

Inne i verkstedhallene i Vanvikan er over 20 bedrifter i virksomhet.

Foto: Grete Thobroe/NRK

Til sammen har britene bestilt rundt 30.000 slike helikoptre fra Leksvik-bedriften. En som også gjerne tar imot bestillinger er Arne Ivar Sundseth. Han er daglig leder i Lyng Protech. Sundseth tror han har et nytt industrieventyr på gang.

– Vi jobber nå med en såkalt spotcooler. Det er et kjøleprodukt henger i taket inne i butikkene. Den er i hovedsak beregnet for kjøling av frukt og grønt. Frukta holder seg god og kald, og pærer og tomater virker friske og fine. Og dette har vi trua på. Bare kom igjen om et par år, så skal dere får se, sier en optimistisk Sundseth.