Hopp til innhold

Fortvilte kyllingbønder må slutte

– Blir det slik for melk og gris og sau også, så har vi ikke noe distrikt lenger, sier bonde Tom Kristian Mork. Nå må han slutte som kyllingsprodusent. Årsak: Han bor for langt mot nord!

Tom Kristian Mork

Tom Kristian Mork satset stort på kylliingproduksjon i 2007. Nå må han slutte.

Foto: Eivind Aabakken / NRK

Nortura har bestemt seg for at kyllingprodusenter nord for Steinkjer kommuune ikke lenger er med i framtidsplanene.Tom Kristan Mork har gården sin noen hundre meter nordom grensa, i Namdalseid kommune.

Sjokk

I forrige uke fikk han dermed brev der han har fått to valg, enten ta imot sluttpakke innen 1. april eller innen utgangen av året.

Tom Kristian Mork

Tom Kristian Mork vasker og gjør klar for det som kan bli det siste partiet med kyllinger.

Foto: Eivind Aabakken / NRK

– Det var et lite sjokk egentlig, for jeg hadde tro på at jeg skulle få fortsette, sier Mork, som startet med kylling i 2007. Nå skal de 20 produsentene som bor nord for Steinkjer samles mandag, for å diskutere hva de skal gjøre.

En hovedårsak er overproduksjon av kylling. Og en del av overproduksjonen skyldes at konsesjonsgrensene ble hevet til det dobbelte fra 2015 - fra 140.000 til 280.000 pr. gårdsbruk.

– Politikerne må lære!

– Nå må poltikerne lære, sier Tom Kristian Mork.og er altså redd for at det også kan gå same veg med melk og gris og sau - om polikerne slipper det løst. Overproduksjon og sentralisering av slakting og foredling fører til at disktriktene blir taperen, frykter han.

Grunnen til at Nortura nå setter grensa for framtidig kyllingproduksjon ved kommunegrensa mellom Steinkjer og Namdalseid, er at slaktekyllingen må nå fram innen 12 timer til Nortura's slakteri på Elverum. I dag har de leieslakting på Støren, men den leieavtalen går ut i løpet av 2017.

Sluttpakker over hele landet

Men selv om beskjeden er mest dratisk for kyllingbøndene nord for Steinkjer, så er Nortura også avhengig av at et stor antall kyllingbønder over hele landet tar frivillig sluttpakke. Samtlige 450 kyllingprodusenter som har avtale med Nortura har fått tilbudet, til nå har rundt 100 takket ja.

Kyllingfjøs Namdalseid

Det er for mange slike kylllingfjøs i landet. Nå kan over 100 bli stående tomme. Her fjøset til Tom Kristian Mork i Namdalseid, som ligger for langt mot nord...

Foto: Eivind Aabakken / NRK

– Det er tøft, men vi må bare gjøre det slik, sier organisasjonssjef Tor Olav Brandtzæg i Nortura.

– Det er faktisk første gangen vil har måttet gå ut og be bønder om å slutte, og da snakker vi om alle dyreslag, sier Brandtzæg.

– Aller verst er det for dem som må slutte, seier han, men med dagens overproduksjon er det ingen veg utenom, sier han.

Flere årsaker til overproduksjon

Kanskje en må opp i hele 150 sluttpakker før produksjonen i balanse, avhengig av hvor store produsenter som tar sluttpakke.

Tom Kristian Mork lukker døra

Kraftig overproduksjon. mindre salg og bortfall av Ica-kontrakt er blant årsakene til kyllingprodusenter hos Nortura nå må lukke døra.

Foto: Eivnd Aabakken / NRK

I tillegg til at konsesjonsgrensa er fordoblet er det også flere andre faktorer som har ført til rask overproduksjon, forteller Brandtzæg..

– Det var en nedgang i kyllingsalget med rundt 15 prosent i 2015 på grunn av mange mediaoppslag om antibiotika-resistens. I tillegg mistet vi kontrakten vi hadde med Ica når kjeden ble oppkjøpt av Coop.

På feil side av grensa...

I Namdalseid har ikke Tor Kristian Mork helt bestemt seg for hva han skal gjøre - om han skal ta sluttpakken på 950.000 i april og slutte tvert, eller produsere ut året og ta samme sluttpakke da.

Kyllingfjøs Namdalseid

Kyllingfjøsen til Tom Kristian Mork var nytt i 2007, nå kan det bli stående tomt.

Foto: Eivind Aabakken / NRK

Heldigvis har han nesten nedbetalt fjøs, sier han, og driver også med melkeproduksjon på gården. Men kyllingproduksjon blir det helt sikkert slutt på, og han er litt bitter på at det måtte bli slik, etter ti år med hardt arbeid og nedbataling av lån - i håp om å høste av innsatsen.

– Slik blir det desverre ikke. Det er kjipt, men jeg bor på feil side av grensa!