Hopp til innhold

Fortrolige samtaler med Rinnan

Han var angiver for Rinnan. Han lurte folk inn i torturistenes armer. Nå er boka om Trond Jardar Kvaale fra Namsos klar.

Trond Jardar Kvaale

Boka Rinnan-jævel! beskriver blant annet Rinnan-banden sett fra innsida.

Foto: NRK

Henry Rinnan ledet Sonerabteilung Lola, ei tysk provokasjonsgruppe som ga seg ut for å være motstandsfolk og anga dem. Gruppa som ble kalt Rinnan-banden, torturerte selv mange av sine offer. Rinnan var beryktet for sine avhørsmetoder.

Omtrent 1000 motstandsfolk ble arrestert, flere hundre torturert og 80 drept av Rinnan-banden som hadde hovedkvarter i Trondheim.

Boka som er skrevet av Ola Flyum og Øyvind Skarsem bygger på samtaler med Rinnan-agenten Trond Jardar Kvaale fra Namsos. Samtaler som Skarsem hadde med ham før Kvaale tok sitt eget liv.

– Boka er ei dramatisk innsideberetning fra rinnanbandens hovedkvarter i Jonsvannsvegen i Trondheim og et møte med en spesiell livshistorie.

Ola Flyum

Dramatiske hendelser

Kvaale var innom mange av de store hendelsene og personene i okkupasjonstida i Norge. Han kjempet med Hitlers styrker på Østfronten, han var innom politiminister Jonas Lie og var livvakt for Vidkun Quisling, og han ble med i Rinnan-banden.

Etter krigen fikk han livstidsdom, men ble sluppet ut i 1953 og levde med monsterstempel fram til han tok sitt eget liv 87 år gammel i 2008.

– Jeg ble benådet av Kongen i statsråd. Men jeg er jo ikke glemt. Det at jeg kom med i Rinnan-banden, det har ødelagt hele mitt liv, sa Trond Jardar Kvaale før han døde.

Ola Flyum

– Det er spesielt å møte livet inne i bandeklosteret, med samtaler med Rinnan selv som en del av det, sier Ola Flyum.

Foto: NRK

Preget av traumer

Ifølge Flyum var denne mannen sterkt preget av de sterke opplevelsene på Østfronten i kampen om Leningrad.

– Han fikk jobb som overkonstabel i Trondheim og skulle lede ordensavdelinga, men han bidro mye til uorden selv. Han gikk på fylla, han fyrte av med pistol i taket, sier Flyum.

– Hvordan kom han med i Rinnan-banden?

– Det var tilfeldigheter og flaks eller uflaks alt etter som en ser det. Han var arbeidsledig, sparket ut av politiet på grunn av fyll. Han trengte en jobb, sier Flyum.

Henry Rinnan i lagmannsretten i Trondheim tinghus i 1946

Henry Rinnan i lagmannsretten i Trondheim tinghus i 1946

Foto: NTB / SCANPIX

Bandens indre liv

– Han hadde det tøft etter krigen. At han hadde jobbet for Rinnan var et kors å bære. Han utdannet seg som murer, men han ble sparket fra jobb etter jobb. En entreprenør med jødisk bakgrunn tok seg av ham og ga ham jobb, sier Flyum.

– Noe av historien om Kvaale er beskrevet tidligere. Hva er nytt i dette?

– Det er mye vi ikke fikk plass til i TV-dokumentaren. Historiene, opplevelsene fra Østfronten, detaljer fra møtet med Rinnan, oppholdet innad i banden. Det er spesielt å møte livet inne i bandeklosteret på denne måten, med samtaler med Rinnan selv som en del av det, sier Flyum.

Viktige fortellinger

Flyum mener at dette er historier som ikke er ordentlig fortalt tidligere.

– Å møte skjebnen til de som tapte krigen gir mer nyanser til krigshistorien som i stor grad har vært om skurker og helter. I vår tid kommer nyansene, sier Flyum, også fordi tilgangen til informasjon og kilder er større i vår tid enn den har vært tidligere.

  • Se hele dokumentaren: En ond historie
Video En ond historie

En ond historie