Hopp til innhold

Forsvaret satser økologisk

Bort med ferdigmat og inn med økologiske råvarer. Forsvaret vil legge om til et sunnere kjøkken.

Økologisk mat

Økologisk mat skal gjøre Forsvarets menn og kvinner store og sterke.

Foto: Erichsen, Jarl Fr., Jarl Fr. Erichsen / Scanpix / SCANPIX

Siden 2006 har Forsvaret i Midt-Norge vært med på prøveprosjektet «Økologisk mat i Forsvaret - 15% i 2010».

– Årsaken til at Forsvaret i Midt-Norge ble valgt ut, har en sammenheng med at kjøkkenet på St.Olavs hospital har kommet langt med økologisk mat. Vi har et sterkt produsentmiljø i Trøndelag, og kommet lengst i landet i forhold til økologisk mat, sier Liv Sotemdal i Bioforsk til NRK.no.

Les også: Hva er økologisk mat?

Gradvis opptrapping

Nå er målet om 15 prosent økologisk mat i Midt-Norge nådd, og forsvarsminister Grete Faremo ønsker at resten av Forsvaret følger etter.

Økologisk mat

Slik mat vil Grete Faremo ha i Forsvarets kantiner.

Foto: Jarl Fr. Erichsen / SCANPIX

Målet er å nå 5 prosent økologisk mat i Forsvaret i år, 10 prosent neste år, og 15 prosent i 2012.

Les også: Liten interesse for økologisk mat

– Vi synes det er veldig positivt at Forsvaret tar et samfunnsansvar og miljøansvar, sier Sotemdal.

Bred enighet

I dag var Forsvaret og Bioforsk Økologisk samlet til seminar i Trondheim om økologisk mat i offentlig storhuskjøkken.

– Konklusjonen er at vi viderefører satsingen på økologisk mat i Forsvaret, sier Sotemdal.

Les også: Satsing på økologisk mat strandet

– Mer bevisst på kvalitet

Kjøkkensjef på Luftkrigsskolen i Trondheim er svært fornøyd med satsingen på økologisk mat.

– Det er helt supert, jeg har fått et annet syn på det å jobbe med mat. Jeg er mer bevisst, og har erfart at økologiske varer har høy kvalitet, sier Ole Morten Hansen.

Les også: Mindre interesse for økologisk mat

Akseptable priser

Han prøver å bruke mest mulig lokale råvarer, og har også oppdaget at prisen ikke er så mye høyere.

– Vi har faktisk oppdaget at prisene har gått veldig ned når man gjør store avtaler slik som vu har gjort. Dessuten er det mye mindre vann og tilsetningsstoffer i økologisk mat, så man får mer ut av råvarene, sier han.

Hansen forteller at det er utelukkende positive reaksjoner på Luftkrigsskolen.