Siden 2006 har Forsvaret i Midt-Norge vært med på prøveprosjektet «Økologisk mat i Forsvaret - 15% i 2010».
– Årsaken til at Forsvaret i Midt-Norge ble valgt ut, har en sammenheng med at kjøkkenet på St.Olavs hospital har kommet langt med økologisk mat. Vi har et sterkt produsentmiljø i Trøndelag, og kommet lengst i landet i forhold til økologisk mat, sier Liv Sotemdal i Bioforsk til NRK.no.
Les også: Hva er økologisk mat?
Gradvis opptrapping
Nå er målet om 15 prosent økologisk mat i Midt-Norge nådd, og forsvarsminister Grete Faremo ønsker at resten av Forsvaret følger etter.
Målet er å nå 5 prosent økologisk mat i Forsvaret i år, 10 prosent neste år, og 15 prosent i 2012.
Les også: Liten interesse for økologisk mat
– Vi synes det er veldig positivt at Forsvaret tar et samfunnsansvar og miljøansvar, sier Sotemdal.
Bred enighet
I dag var Forsvaret og Bioforsk Økologisk samlet til seminar i Trondheim om økologisk mat i offentlig storhuskjøkken.
– Konklusjonen er at vi viderefører satsingen på økologisk mat i Forsvaret, sier Sotemdal.
Les også: Satsing på økologisk mat strandet
– Mer bevisst på kvalitet
Kjøkkensjef på Luftkrigsskolen i Trondheim er svært fornøyd med satsingen på økologisk mat.
– Det er helt supert, jeg har fått et annet syn på det å jobbe med mat. Jeg er mer bevisst, og har erfart at økologiske varer har høy kvalitet, sier Ole Morten Hansen.
Les også: Mindre interesse for økologisk mat
Akseptable priser
Han prøver å bruke mest mulig lokale råvarer, og har også oppdaget at prisen ikke er så mye høyere.
– Vi har faktisk oppdaget at prisene har gått veldig ned når man gjør store avtaler slik som vu har gjort. Dessuten er det mye mindre vann og tilsetningsstoffer i økologisk mat, så man får mer ut av råvarene, sier han.
Hansen forteller at det er utelukkende positive reaksjoner på Luftkrigsskolen.