Hopp til innhold

Forgiftet av kullos under TV-opptak

Det var ikke metangass, men trolig kullos som gjorde tv-team fra NRK og to barn syke under innspilling hos Franzefoss pukk i forrige uke.

NRK-team skadd

Kullos-forgiftning var årsaken til at to barn og tv-team fra NRK ble syke ved Franzefoss pukk i Klæbu i forrige uke.

Foto: Stein Lorentzen / NRK

– Det ble tatt målinger samme kveld og utover natten både av brannvesenet og forsvaret, og mye tyder på at det er CO-gass som har spredd seg inn i tunnel-løpet.

Det forteller Grethe Fossum, etterforskningsleder hos politiet på Heimdal og Melhus.

Livsfarlig luktfri gass

CO-gassen karbonmonoksid, eller kullos, er en usynlig, luktfri gass som kan være svært farlig. Kullos hindrer transporten av oksygen i blodet, og kan ved høye doser føre til kvelning.
Hvorfor kullos har spredd seg i tunnelen der tv-opptakene foregikk er ennå ikke klart.

– Det er ikke uvanlig at det oppstår slik gass under sprengningsarbeid, men om det var årsaken er ikke helt avklart ennå, sier Fossum. Etterforskning pågår fortsatt i nært samarbeid med Arbeidstilsynet.

18 til sykehus

Det var under innspilling til den populære barne tv-serien «Litt av en jobb» ulykken skjedde. ​Både de fire i tv-teamet, to barn som deltok i innspillingen, ansatte ved pukkverket og flere fra nødetatene havnet på sykehus.

Lydtekniker i NRK, Remy Samuelsen, ble hardest rammet. Han lå flere dager på sykehus og er ennå ikke tilbake i jobb. Han befant seg oppe i et toetasjes steinknuseanlegg da den farlige gassen fylte tunnelen.

Remy Samuelsen med oksygenmaska på

Lyd tekniker Remy Samuelsen og flere andre ble behandlet med oksygen etter å ha pustet inn kullos i en tunnel ved Franzefoss pukkverk.

Foto: Remy Samuelsen/NRK

Uvanlig

Det ble utført en helt ordinær sprengning i bruddet tidligere den dagen, og det er kjent at CO dannes ved sprengning.

– Vi driver dagbrudds-drift, så sprengningen skjer oppe i dagen. Hvordan gassen har sivet inn i tunnelen, er ukjent for oss. Dette er helt nytt for oss, og har ikke skjedd tidligere. Men dette etterforsker nå politet, sier Vegard Olsen, regionleder i Franzefoss pukk AS.

– Vi er sjeleglad for at det har gått så bra, sier Olsen.

Har noen av de ansatte tidligere blitt syke etter gassforgiftning i steinbruddet?

– Nei, aldri. Vi har aldri hatt slike hendelser med kullos i tunnelen etter sprengning. Folk er inne i tunnelen daglig, for hver gang vi starter verket må vi se at alt er i orden.

Gjennomgikk hendelsen

Remy Samuelsen og Njord Røv

Redaksjonssjef Njord Røv (t.h.) i Fordypningsavdelingen i NRK er glad lydtekniker Remy Samuelsen har kommet seg etter gass-ulykken i forrige uke.

Foto: Grete Thobroe / NRK

Flere av de NRK-ansatte som ble rammet av ulykken deltok i dag på en gjennomgang av hendelsen. Remy Samuelsen, som fortsatt er sykemeldt, var også med på møtet.

– Vi er glad det har gått så bra med våre folk, og har i dag vært samlet for å gjennomgå det som skjedde, sier redaksjonssjef Njord Røv i Fordypningsavdelingen i NRK.

– Vil dere gjøre flere opptak i pukkverket?

– Vi skal ikke tilbake i tunnelen, men ønsker noen flere opptak ved pukkverket. Vi er i dialog med foreldrene om det. Målet er å få en fin avslutning på programmet, sier Røv.

i tunnelen før gassutslipp

Ved Franzefoss pukk i Klæbu har de aldri tidligere hatt en slik ulykke i tunnelen.

Foto: NRK