Hopp til innhold

For lang ventetid på kreftdiagnose

En mann fra Inderøy måtte vente i månedsvis på kreftdiagnose og behandling. Fylkeslegen refser helsevesenet og viser til mange tilfeller.

Sigrid Bjerkan og Adolphe Gueu Flan.

–Han har blitt dårligere og dårligere. Det er ille å vente sier kona til den kreftsyke Adolphe Gueu Flan, Sigrid Bjerkan.

Foto: Øyvind Haugen og Tariq Ailsubh / NRK

Adolphe Gueu Flan oppsøkte legen sin i mai, men opplevde at det tok tid før kreften ble oppdaget. Legen satte ham på en penicillinkur.

Det hjalp ikke i det hele tatt, smertene ble verre og verre. Han ble sjekket for urinveisinfeksjon, kjønnssykdom, betennelse, diabetes, men det var feil.

– Jeg har ikke sovet ei natt siden mai, sier han.

Etter to måneder kom de seg til sykehuset. Da ble det oppdaget en stor svulst i bekkenområdet.

En kamp hele vegen

– Min opplevelse er at vi har et helsevesen i Norge som er bra for de friske, men det er livsfarlig for de syke, sier kona, Sigrid Bjerkan.

Dette er deres første ordentlige møte med helsevesenet i Norge og de er svært overrasket over behandlinga de har fått. De har opplevd alt som en kamp så langt.

– Og det er ikke bra når legen hans på sykehuset sier at det er mye opp til pårørende å stå på. Da får en jo en ganske stor byrde på skuldrene sine. Jeg veldig synd på de som er enda mer alene enn Adolphe er, de som er eldre og sykere. Slik skal det ikke være. Vi må jo ha et trygt helsevesen omkring oss, sier Bjerkan.

Fylkeslegen kritiserer

Fylkeslege i Nord-Trøndelag, Marit Dybdal Kverkild

Fylkeslege i Nord-Trøndelag, Marit Dybdal Kverkild sier de har flere saker om for sen diagnose til behandling.

Foto: Øyvind Haugen og Tariq Alisubh / NRK

Fylkeslege i Nord-Trøndelag, Marit Dybdal Kverkild reagerer på dette.

– Jeg blir direkte sint når jeg hører slike utsagn. Vi skal ikke ha et helsevesen som baserer seg på pårørende. Det finnes mange som ikke har pårørende. Det er helsevesenet sin oppgave å utrede og behandle sykdommer, sier Kverkild.

Hun forteller at de har klagesaker som gjelder for sent stilt diagnose liggende til behandling hele tida. Pasientombudet i Nord-Trøndelag melder om 14 lignende saker.

– Vi håper vi at fastleger og sykehus skal lære av disse sakene for utredninga må gå på høygir mye mer enn det gjør i dag. Alternativet er at du blir innlagt og får en skikkelig utredning, sier Kverkild.

Ny ventetid

Men ikke en gang når diagnosen er stilt, går det raskt. Nesten to måneder tar det før Adolphe får behandling. Han er i dag meget syk og medisineres for å tåle smertene. Ekteparet håper at det ikke er for sent.

– Spørsmålet er om de klarer å helbrede meg. Jeg synes det har gått for lang tid, sier Adolphe.

– Klart vi har håp, men vi vet at du hadde vært mye sterkere til å ta imot strålebehandling om den hadde kommet i juni og du hadde sluppet sterke smerter gjennom hele sommeren, sier Sigrid til mannen sin.

Har blitt dårligere

– Jeg ser hvordan han svekkes hver dag. Det er ille når vi må vente og vente, sier hun.

I følge sykehuset Levanger har det ikke skjedd noe unormalt i denne saka, den kreftsyke mannen har nå ligget tre uker til utredning ved sykehuset fra slutten av juli, og nesten til nå, og Adolphe Gueu Flan skal i neste uke inn til strålebehandling ved St. Olavs Hospital.

Adolphe Gueu Flan

– Jeg håper jeg overlever, seir Adolphe.

Foto: Øyvind Haugen og Tariq Ailsubh / NRK