Hopp til innhold

Flere voldsaker i konfliktrådet

Så langt i år har konfliktrådet i Nord-Trøndelag behandlet nesten dobbelt så mange voldsaker som i fjor på samme tid. Det er mye mer enn i landet for øvrig.

Vold, slåsskamp

Flere og flere av voldsakene blir sendt til konfliktrådet.

Foto: colourbox.com / colourbox.com

Konflikter om vold, mobbing og trusler utgjør nå en tredel av alle sakene i konfliktrådene i Sør- og Nord-Trøndelag og det blir stadig flere unge gjerningsmenn under 18 år.

Avspeiler samfunnet

Disse sakene dominerer også andre steder i samfunnet, som økt mobbing gjennom internett og mobiltelefoner. Det er grunnen til økninga hos oss, sier leder i konfliktrådet i Sør-Trøndelag, Iren Sørfjordmo.

Om dette betyr at ungdomsmiljøene er i ferd med å bli tøffere, vil hun ikke si noe om.

Mye i Nord-Trøndelag

Konfliktråd i hele landet opplever en økning i voldsaker. Blant de fylkene som øker mest er Nord-Trøndelag. Der var det i første halvår i år 62 voldsaker, mens det i første halvår i fjor var 36.

– Dette er trolig fordi politiet velger å sende oss flere saker enn før, sier leder i konfliktrådet i Nord-Trøndelag, Astrid Lutdal Skjetne.

Avklarende og nødvendig

Hun mener møtene mellom den som ble slått og den som slo er meget viktige. Her kommer nyansene og følelsene fram. Det bidrar til å bearbeide tunge magefølelser. Den som har slått får høre hva slagene førte til og begge parters tanker rundt hendelsen kommer fram, med begge parters versjoner og nyanser.

– Disse følelsene er gjenkjennbare. Det gjør at samtalene renser opp, sier Lutdal Skjetne.

Dette er frivillige møter og de munner ut i avtaler. Det kan være viktig å avklare hvordan man skal forholde seg til hverandre i framtida i stedet for plutselig å møtes på butikken.

Langsiktige effekter

Illustrasjonsbilde:Slåssing

– Møtene i konfliktrådet har positiv effekt for mange, sier konfliktrådslederne.

Foto: Sara Johannessen / SCANPIX

Nordlandsforskning har vist at møter i konfliktrådet har en positiv effekt for mange.

– De fører til at de ikke kommer tilbake til kriminelle forhold gang til, men det er også en del folk det ikke virker på, sier Sørfjordmo.

Hun er ikke i tvil om at det spiller rolle å få høre om konsekvensene og møte ofrene i kontrollerte, trygge forhold.