Hopp til innhold

Flere dyrearter kan dø ut

Med et varmere og fuktigere klima kan flere dyrearter stå i fare for å dø ut i Trøndelag.

Fjellrev på stasjonen på Sæterfjellet på Oppdal
Foto: Morgan Frelsøy / SCANPIX

Dramatiske klimaendringer er i gang og det er ingen tvil om at de er menneskeskapte. Det slår FNs klimapanel fast i sin rapport som ble lagt frem i dag.

- Rapporten bekrefter at selv de mest dramatiske anslagene antakelig kommer til bli en realitet, sier direktør ved Direktoratet for naturforvaltning,Janne Sollie.

Problemer for villrein og moskus

- Vi vet at det er en del arter som har det vanskelig i dag, og disse vil antakelig få det enda vanskeligere, sier Janne Sollie.

For eksempel kan villreinen få problemer med nedising av beite og nye sykdommer.

70 prosent av all villrein i Europa fins i Norge. Den største stammen finner vi på Hardangervidda, men flere mindre stammer lever i Dovrefjell-området - og det er disse som er mest sårbare. På Dovrefjell er det også andre arter som er i faresonen.

- Det er ikke noe bra for moskusen at vi får mer varmt og fuktig vær, for da oppstår det lettere sykdommer. Allerede nå i sommer så vi at flere moskuser døde av lungebetennelse. De er ikke tilpassa et varmere og mer fuktig klima enn det vi har i dag, sier Janne Sollie.

Flere trusler for fjellreven

En annen trua dyreart i Norge er fjellreven. Og klimaet vi har i vente er heller ikke gunstig for den.

- Vi vet at fjellreven allerede har mange trusler, for eksempel dårlig med mat, og hard konkurranse fra rødreven. Og klimaendringa vil være til fordel for nettopp rødreven, spår Sollie.

Ras og flommer

I følge FNs klimapanel vil havnivået stige med over en halv meter dette århundret og temperaturen øke med seks grader. Direktoratet for naturforvaltning vil følge utviklingen nøye både på landjorda og i havet. De vil sette i verk tiltak for å berge arter som er truet. Men direktør Janne Sollie frykter mer ekstremvær og flommer vil gjøre stor skade på naturen.

- Vind og uvær gjør at vi kommer til å få flere havarier på oppdrettsanlegg og vindmøller. Ras vil også ramme infrastrukturen og naturen i trøndelagsområdet, mener Janne Sollie i Direktoratet for naturforvaltning.