Hopp til innhold

Felles front mot kriminalitet i arbeidslivet

TRONDHEIM (NRK): Flere etater går nå sammen for å hindre kriminalitet i arbeidsmarkedet. Målet er å skape så mye uro at det blir vanskelig å jobbe på kant med loven.

Byggeplass

Bygg-og anleggsbransjen utmerker seg når det gjelder brudd på lover og regler. Nå samler flere etater seg for å ta verstingene.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Til felles front mot kriminalitet i arbeidslivet

VIL HA SLUTT PÅ SNUSK: Etatlederne møttes fredag for å signere samarbeidsavtalen som skal gjøre det surt for dem som driver med snusk i arbeidslivet.

Foto: Kjartan Ovesen / NRK

– De bransjene som utmerker seg er bygg og anlegg, renhold, transport, overnatting, servering og uteliv. I tillegg finner vi bilpleiebransjen, sier Stig Magnar Løvås som er regiondirektør i Arbeidstilsynet

Fredag var han sammen sjefer i Arbeidstilsynet, Kemneren i Trondheim, Tollvesenet, Politiet og Nav for å starte det nye samarbeidet som skal avdekke mer snusk i arbeidsmarkedet.

Menneskehandel og trygdejuks

Trude Vollheim

Direktør i Skatt Midt-Norge, Trude Vollheim Webb lover kamp mot misbruk av folk og juks med trygd.

Foto: Kjartan Ovesen / NRK

Det er blant annet brudd på arbeidsmiljøloven, ulovlig arbeid, menneskehandel og skatte- og trygdekriminalitet som gruppen vil til livs.

– Konsekvensene er forhåpentligvis at vi skaper uro i det arbeidskriminelle markedet og får ryddet opp. Vi skal sørge for mer inntekter til staten og stoppe den kriminelle virksomheten som går fra alt fra misbruk av folk, til misbruk av trygd, sier regiondirektør i Skatteetaten, Trude Vollheim Webb til NRK.

I tillegg til en gruppe med folk fra alle etatene, er det også opprettet en uropatrulje som raskt skal kunne dra ut på kontroller. Webb sier de er klarer for å rykke ut til arbeidsplasser for å sjekke identitet på de som jobber der eller kontrollere regnskap.

– Vi kan ta feller aksjoner ved å stoppe biler for å kontrollere identitet og sjekke arbeidstillatelser, forklarer hun.

Ser til østlandet

Politimester i Sør-Trøndelag politidistrikt synes det er på høy tid at et slikt samarbeid mellom etatene kommer på plass.

– Det er et område som vi ser stadig mer og som har større skadevirkninger år for år. Dette må vi klare på en bedre måte enn det vi gjør i dag, sier politimester Nils Kristian Moe til NRK.

Arbeidskriminalitet ødelegger for seriøse aktører og i enkelte bransjer er det vanskelig å konkurrere på pris. Hos Arbeidstilsynet håper de å få en slutt på utviklingen.

– Forhåpningene mine er at vi skal klare å ligge i forkant av en utvikling som vi for eksempel ser i osloområdet. Vi vet ikke hvor stort omfanget er, men vi ser nok til at vi er bekymret, sier Stig Magnar Løvås i Arbeidstilsynet.