Hopp til innhold

Få kommuner rekker den første fristen

Bare fem av 428 kommuner i Norge har søkt om å få slå seg sammen så langt i kommunereformen. Innen utgangen av året må kommunene som vil være med på første runde av sammenslåingene, ha levert sin søknad.

kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner

Det er svært få kommuner i landet som rekker den første fristen for kommunesammenslåing. Jan Tore Sanner sier han ikke er skuffa over det lave antallet.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Steinar Saghaug

Ordfører i Leksvik, Steinar Saghaug, sier de ønsker å slå seg sammen med Rissa.

Foto: Leksvik kommune

– Vi har som mål å komme i land med søknaden før jul, men det gjenstår fremdeles en del arbeid og beslutninger før vi er der, sier ordfører i Leksvik i Nord-Trøndelag, Steinar Saghaug til NRK.

Han mener det er naturlig at Leksvik nå slår seg sammen med sørtrønderkommunen Rissa.

– Vi har allerede en del omfattende samarbeidsområder, som blant annet felles legevakt, arbeid innen vann, veg og kloakk og en del annet, sier han.

Sanner er ikke skuffa

Men hittil virker det som få kommuner i landet vil nå fristen for første runde i kommunereformen, som er 31. desember.

Per nå har Larvik og Lardal sendt inn søknad. Fra før er det bestemt at Stokke, Andebu og Sandefjord blir en felles kommune.

Kommunalminister, Jan Tore Sanner, er ikke skuffa over det lave antallet.

– Vi har kommet godt i gang. Den forrige store kommunereformen i Norge, som ble gjennomført på begynnelsen av 60-tallet - den tok 20 år å gjennomføre. Får vi fire eller fem sammenslåinger i første omgang, og flere før fristen 1. juli neste år, så mener jeg det er bra, sier han til NRK.

Kommunene som rekker å sende inn sin søknad før nyttår, vil bli sammenslått i 2018.

– Forrige gang tok det 20 år

Sanner har tro på at alle kommunene vil komme i mål før sommeren neste år.

– Framover vil det bli vanskeligere for kommunene å gi innbyggerne de gode hovedtjenestene. Jeg har derfor tro på at vi vil få mange søknader om sammenslåing framover. Det er et klart flertall for dette på stortinget, slik at man kan gi innbyggerne i kommunene de gode tjenestene i tiårene som kommer, sier kommunalministeren.

Kommunaldirektør hos Fylkesmannen i Nord-Trøndelag, Hans Brattås, sier mange kommuner jobber godt med sammenslåingsplanene.

– Det kommer nok ingen flere søknader her før nyttår, men stort sett alle er godt i gang med tanke på fristen neste år, sier han.

Kommunesammenslåing

Det er flertall på Stortinget for at kommunene i landet skal slå seg sammen. Sanner sier dette er for best å kunne ivareta folket og de tjenestene innbyggerne har behov for.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix