Hopp til innhold

Larve og spindelvev i sjokoladen

Magnus Aarbakke skulle bare kose seg med en bit Stratos da ei hvit, lita larve krøp ut av sjokoladebiten.

Fant larve i sjokoladen

Denne larva krøp ut av sjokoladebiten fra Nidar. Til venstre kan man også se spindelvev.

Foto: Magnus Aarbakke

Robert Rønning i Nidar

Kommunikasjonsdirektør i Nidar, Robert Rønning, ber om unnskyldning.

Foto: Jørgen Pettersen / NRK
Nidar i Trondheim

Stratos-sjokoladen er en av Nidars populære produkter.

Foto: Gorm Kallestad / Scanpix

Det var Dagbladet som først skrev om 30 år gamle Magnus Aarbakke fra Haugesund, som hadde en litt ubehagelig opplevelse da han spiste Stratos-sjokolade her om dagen.

Sjokoladen, som blir produsert av den trønderske sjokoladegiganten Nidar, inneholdt nemlig både ei larve og litt spindelvev.

– Ikke mer Stratos med det første

– Jeg åpnet Stratosen og tok en bit. Mens jeg tygde så jeg at ei larve krøp ut av et hull på en av de andre sjokoladebitene i pakken. Jeg så også noe som lignet spindelvev, sier Aarbakke til avisen.

Aarbakke tok ikke sjansen på å spise noen flere av bitene etter oppdagelsen, og spyttet ut det han allerede hadde puttet i munnen.

– Det er klart det er veldig ubehagelig med en gang, og jeg tror ikke jeg kommer til å velge Stratos med det første igjen.

Legger seg flat

Kommunikasjonsdirektør i Nidar, Robert Rønning, sier til avisa at de legger seg flat etter hendelsen.

– Vi kan bare beklage, sier han.

Det kan virke som larven kommer fra et egg av kakaomøll. Denne møllen kan noen ganger følge med leveransen av råvarer som kakao, nøtter og mandler, forklarer Rønning.

Han skjønner at opplevelsen er svært ubehagelig, men presiserer at larven ikke er farlig å få i seg.

– Ikke veldig uvanlig

Seniorinspektør i Mattilsynet, Berit Christiansen Ulleberg, sier det ikke er uvanlig at de får inn meldinger om larver i matprodukter.

– Det er ikke så ofte, men av og til og da helst fra private husholdninger, sier hun til NRK.

I en bedrift vil møllen nesten alltid ha kommet inn med råvarene. Er det først en møll i en fabrikk, vil det alltid være risiko for at det blir lagt egg på ferdigvarene, og dermed kan det oppstå problem med larver i sjokoladen.

Generelt så trives disse krypene i matproduktene, og de fleste kan overleve lenge i slike miljøer.

Ulleberg påpeker at de fleste virksomhetene i Norge har gode rutiner når det gjelder skadedyr.

– Slike fabrikker har firma som hjelper dem med problemstillingen. Skadedyrkontrollørene leter både etter større og mindre skadedyr.

Larve i maten

– Det er ikke veldig uvanlig å finne larver i melprodukter, sier seniorinspektør i Mattilsynet.

Foto: Lene klovning/NRK / NRK