Hopp til innhold

Fant kvinnen på bildet etter 70 år

I hele sitt voksne liv har Sonja Besford forsøkt å finne ut hvem som hjalp faren da han satt i fangenskap i Norge under andre verdenskrig. Etter intens leting, møtte hun denne uka endelig Olga ansikt til ansikt.

Olga Lund

Det var dette bildet Jovo Batinic hadde med seg tilbake til Beograd etter krigen.

Foto: Privat

– Olga var en viktig grunn til at min far overlevde, sier Sonja Besford.

Hun smiler og ser bort på kvinnen hun tidligere kun har sett på bilde. Etter 70 år og mange historier får hun endelig møtt Olga Lund, kvinnen som faren Jovo ble kjent med i fangenskap under 2. verdenskrig.

Hjalp til med mat

Sonjas far, var fange i Norge på Ørlandet under 2. verdenskrig. I løpet av sitt opphold på Austrått fangeleir ble jugoslaviske Jovo Batinic kjent med norske Olga som av og til kom med mat og vann til de jugoslaviske fangene.

Olga husker både Jovo og de andre jugoslaviske fangene godt.

Sovjetiske krigsfanger Falstadsenteret

SS-leiren Falstad i Nord-Trøndelag hadde både russiske og jugoslaviske krigsfanger.

– De var fillete i klærne og vi kunne se at de var fanger. Vi brukte å gi dem mat. Det var ei gammel dame som bodde i huset like ved bunkersen. Hun sa at vi kunne komme med maten og så skulle hun legge det ut, sier Olga.

Olga gjorde inntrykk. Da han endelig kom hjem til Jugoslavia hadde han med seg et bilde av henne. Det bildet beholdt Jovo til han døde.

Ville finne ut mer

Jovos datter, Sonja ønsket å finne ut mer om kvinnen på bildet. Mens faren levde hadde han vært sparsommelig med opplysninger om hvordan han hadde hatt det i fangenskap.

– Pappa likte ikke å snakke om krigen. Han hadde noen historier, og de fleste av dem handlet om Olga, som ga pappa håp til å overleve, forteller Sonja Besford.

Hun henvendte seg til Arne Langås ved Falstad-senteret i Levanger. Langås forhørte seg litt rundt og fikk etter hvert napp. Journalist i Fosna-Folket, Terje Dybvik dro kjensel på damen på bildet. Det var Olga Lund, som de fra før hadde bilde av fra krigens dager i arkivet.

Arne Langås videreformidlet dette til Sonja og etter litt mailutveksling mellom Sonja og Olga, fikk de organisert et møte.

–Helt utrolig at hun lever

Olga & Sonja

Denne uken møttes Sonja Bedford og Olga Lund på Fosen. Det ble et rørende møte.

Foto: Ståle Yttrehus / NRK

Denne uken møttes de på Austrått – stedet hvor Sonjas far satt i fangenskap og deltok på tvangsarbeid under 2. verdenskrig.

– Det har vært veldig rørende for meg, og det er helt utrolig at Olga fortsatt er i live og at jeg kan snakke med henne, sier Sonja.

– Jeg synes dette er veldig, veldig stort. Det er stort i livet mitt. Det er 70 år siden jeg traff faren hennes og jeg husker han fortsatt, forteller Olga Lund.

En av flere

Under andre verdenskrig ble om lag 4.200 jugoslaviske krigsfanger sendt til Norge som tvangsarbeidere. Ved krigens slutt var bare 1.600 i live.

Jugoslaviske fanger Osen fangeleir

Bilde fra Osen fangeleir i Vefsn, hvor de jugoslaviske krigsfangene fikk ordre om å arbeide i bar overkropp.

Foto: Croatian History Museum

Jugoslavene ble behandlet mer brutalt enn de sovjetiske fangene, samtidig gjorde mange nordmenn det de kunne for å hjelpe dem. Av om lag 30 leire lå fire av leirene i Sør-Norge, mens de resterende lå i Midt- og Nord-Norge. Olga Lund har hatt kontakt med flere av fangene etter krigen.

– Det er veldig spesielt og jeg har møtt mange av fangene. Jeg har også vært og møtte flere av dem i Jugoslavia. Det har virkelig beriket livet mitt, forteller Olga.

– En slags pilegrimsferd

Leiren hvor fangene satt, ble revet etter krigen. Ved Fosen Krigshistoriske samlinger er det imidlertid mange vitnesbyrd fra okkupasjonstida og fangevirksomheten. Sonja håper at norgesoppholdet skal hjelpe henne å forstå hva faren opplevde.

– Jeg er på en slags pilegrimsferd, for å finne ut mer hva han opplevde, sier Sonja Bedford.