Hopp til innhold

Fant 2000 år gammel glassperle på kampflybasen

Feltarkeologer har funnet en bitte liten glassperle fra tiden 500 år før - 500 år etter Kristus på Ørland kampflybase i Sør-Trøndelag.

perle fra ørlandet

Denne blå glassperla fra eldre jernalder ble funnet i et kulturlag ved Ørland kampflybase tirsdag denne uken.

Foto: Ellen L. Wijgård Randerz, NTNU Vitenskapsmuseet

– Vi bruker å sile det øverste laget av jorda tørt, for vi regner med å finne små gjenstander. Deretter bløter vi det opp. Det var da at vår feltarbeider Kristoffer Ramtala oppdaget perla. Han kom luskende bort til meg, helt stille og viste meg funnet, sier prosjektleder Ingrid Ystgaard til NRK.

perle ørlandet

Perla slik den så ut da den ble funnet, her i finneren Kristoffer sin hånd.

Foto: Marte Mokkelbost, NTNU Vitenskapsmuseet

– Estetisk verdi

Perla som ble funnet er mørkeblå, og har en diameter på 7 millimeter. Den er 3 millimeter tykk, og hullet gjennom den har en diameter på nesten 4 millimeter. Den har ellers en rund form, er litt flattrykt og har en liten knusningsskade på den ene siden, skriver arkeologene på sin blogg.

– Jeg synes det var veldig stas da Kristoffer kom bort og viste den til meg. Jeg ga ham en stor klem og sa gratulerer med funnet, sier Ystgaard.

Denne var verdt ei årslønn på 1500-tallet

Den lille perla blir nå tatt med inn sammen med de andre gjenstandene fra feltarbeidet.

– Den vil deretter blir stilt ut på NTNU Vitenskapsmuseet, sier hun.

Fant store mengder dyrebein

Feltarkeologer fra NTNU Vitenskapsmuseet har den siste tiden vært på plass ved Ørland kampflybase på oppdrag av Sør-Trøndelag fylkeskommune.

– Det er registrert bosettingsspor fra eldre jernalder og de ville ha hjelp av oss til å gå nærmere til verks, sier Ystgaard.

SE BILDENE (Artikkelen fortsetter under):

tenner fra dyr
Foto: Ellen W. Randerz, NTNU.

Kulturlaget ligger rett nord for ei fjellknaus ved kampflybasen og er et område på rundt 200 kvadratmeter.

– Vi har også funnet flere tenner og bein fra blant annet gris, sau, storfe og hest. Så det er tydelig at dyreholdet ikke har forandret seg så mye på disse årene, sier prosjektlederen.

Osteologene Lisa Mariann Strand og Monica Fridén-Rolstadaas har allerede gjort undersøkelser på nesten tre kilo beinmateriale fra området.

– Det er gode bevaringsforhold på Ørland fordi undergrunnen består av skjellsand, så beinene brytes ned saktere, sier Ystgaard.

– Hva er artigst å finne, perler eller bein?

– Perler har en estetisk verdi, men bein har høy vitenskapelig verdi, så det er nok dem som har mest betydning for oss, sier prosjektlederen.

Tharald, Are og Ingvild graver kulturlag på Felt A.

Feltarkeologer graver ved Ørland kampflybase.

Foto: Marte Mokkelbost, NTNU Vitenskapsmuseet.